QUANTA GENT ES NECESSITA PER FER UN CASTELL ?

Depèn de quin castell s’intenta : de la seva alçada , de si té folre o manilles… Però perquè et facis una idea, es calcula que per fer el castell més multitudinari aconseguit fins ara , el tres de deu , fan falta prop de 800 persones . Tot i així , la gran majoria de castells requereixen entre 100 i 200 integrants.

QUINA ALÇADA TÉ UN CASTELL?

L’altura d’un castell variarà, evidentment , en funció de la construcció que sigui i de les altures dels castellers que el componen, però es s’estima que l’enxaneta d’un castell denou pisos fa l’aleta a uns 10 metres d’alçada.

QUANTS CASTELLS ES FAN?

Una actuació castellera típica consta de tres castells i un pilar de comiat per part de cada colla participant.

PER QUÈ ES REPETEIXEN CASTELLS?

Quan una colla no aconsegueix coronar el castell que ha intentat, acostuma a disposar d’una segona oportunitat : l’anomenat torn o ronda de repetició .

Atenció! Una cosa són les bases desmuntades i una altra les repeticions . Confondre’ls és un dels errors més comuns :

– Peu desmuntat ( ‘ base desmuntada ‘ ) : cada colla disposa de tres oportunitats per muntar la base del castel,l abans que sonin les gralles .

 – Repetició : si no s’aconsegueix un castell que s’ha intentat ( es considera intent a partir del moment en que sonen les gralles ) , es pot tornar a intentar en torn de repetició.

ES FAN MAL SI CAUEN?

Els castells cauen molt poques vegades ( al voltant del 3 % dels que s’intenten ) . A més, tot i que les caigudes puguin ser espectaculars , la percepció del risc no es correspon al risc objectiu. En la majoria de casos , les úniques conseqüències són cops o ferides lleus . La Coordinadora de Colles ha realitzat un estudi que conclou que la sinistralitat en els castells és baixa , equiparable o inferior a altres activitats com els esports. També en el cas de les lesions greus , és similar o inferior al d’ aquestes altres activitats .

PUC PARTICIPAR?

És clar ! Si t’interessen els castells vine al nostre local o posat en contacte amb la Colla Jove. Tenim un equip de benvinguda que estarà encantat de rebre’t i indicar-te tot allò que et calgui. Només has d’apropar-te al local i apuntar-te: seràs benvingut i de seguida trobaràs el teu lloc.

Si vols provar-los abans de donar el pas, també pots col·laborar a la pinya de qualsevol dels nostres castells en una actuació . La col·laboració del públic sempre és benvinguda . Això sí, no oblidis preguntar als membres de la colla quina és la teva posició més indicada i fes memòria dels consells que et presentem aquí abaix.


MANUAL DE BONES PRÀCTIQUES A LA PINYA