On som?

local colla jove

La Colla Jove Xiquets de Tarragona té la seva seu social al Carrer del Cós del Bou, a la Part Alta de la ciutat de Tarragona. Es tracta d’un antic edifici construït al segle XIX, que abans havia estat primer mercat del peix i després seu dels bombers de Tarragona.

El reconeixereu per la seva imponent portalada de ferro, al costat del Circ Romà, i que tots coneixem com ‘La Porta Gran’. Acostuma a estar oberta sempre que hi assagem, o mentres hi fem activitats, per a major visibilitat de la ciutat. Tothom que vol veure castells, ajudar als assajos, o participar en les activitats socials de la Colla, hi és benvingut.

A l’exterior del local també hi veureu un altre element icònic: els vinils dels castells de la Colla Jove. Son als vidres del local que dóna la cós del Bóu,un carrer que sentim especialmente nostre. I acostumem a renovar-los amb especial il·lusió cada cop que estrenem un castell important per la colla.

Història

El local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona es troba situat davant de la Capçalera del Circ Romà, al final del Carrer Cós del Bou (número 23). Es tracta d’un edifici construït a finals del segle XIX destinat a acollir el mercat del peix de la ciutat d’aquell temps.

Cap al segle XX el local va ser la seu dels bombers de la ciutat. Després es va fer servir com a edifici municipal que servia de magatzem. Va ser cedit a la Colla Jove com a local d’assaig l’any 1981 i posteriorment reformat l’any 1990 per millorar-ne l’ús.

L’any 2014-2015 la Colla hi fa alguns canvis. Desapareix el petit rocòdrom de la primera planta, que ocupava un espai necessari per als, cada cop més nombrosos castellers, que venen a l’assaig. I es milloren la sala de junta i secretaria, i la sala del gimnàs, al segon pis. Tot plegat, pensant en la dimensió i necessitats de la Colla, que han anat in crescendo.

Les instal·lacions

Si entreu al local (bé per la porta gran del Circ,o bé per l’entrada del cós del Bou), veureu que té dues plantes. A la primera hi trobareu l’espai més gran, la zona d’assaig. Al centre hi ha el terra atenuant, imprescindible en qualsevol colla castellera. És l’espai on es fan les pinyes, folre, manilles i els castells. En aquesta zona, a l’altura del pis de dalt, hi ha el mecanisme per a la col·locació de la xarxa.

També t’haurà cridat l’atenció un gran escut pintat que presideix el local des de la paret del fons. A l’ esquerra de l’escut hi ha el racó de la canalla, on hi tenen el material per a que els més petits s’etretinguin i passin bones estones entre castell i castell. A la dreta de l’escut, just al costat del taulell d’anuncis, els vestidors d’home i dona, i els lavabos.

Si pugem per les escales, just on normalment trobem a l’equip de pinyes fent recompte de castellers, el primer que veiem és la nova sala de junta i secretaria, que ha estat acondicionada el 2015 per fer-la més oberta, pràctica i accesible.

Si resseguiu la paret, arribareu a la sala de l’Associació d’Amics de la Colla Jove (sempre ben custodiada per les Dolors –sí, dues-). I just al costat hi ha la sala de l’equip de tècnica, (els que durant l’assaig trobareu arramblats a les escales), on es couen i es planifiquen sobre paper, tots els castells que treballa la Colla Jove a l’assaig i que després veieu a plaça.

Ja estem a punt d’acabar: l’última sala és un espai renovat que ara ocupa el gimnàs, que es troba a disposició de tots els castellers de la colla per fer activitat i preparació física amb alguns elements per aixecar pes.

Som una gran Colla amb un local humil, però que ens estimem molt. Si ens vistes, o vens a assajar, estarem encantats de rebre’t i només et demanarem que respectis al màxim les insta·lacions i el tarannà de la colla. Casa meva és casa vostra! Passeu!