La Colla Jove realitza una Assemblea per establir un Pla de Gènere

La Colla Jove de Tarragona ha realitzat aquest dissabte una Assemblea al seu local per tal de començar a treballar en el futur Pla de Gènere que volen posar en pràctica aquesta temporada.

Durant la reunió s’han exposat les situacions de discriminació que pateixen les dones tant a la pròpia colla com en el món casteller, ja que les colles estan immerses en una societat, un temps i un lloc determinats, i com a tal estan marcades i condicionades pels valors i estereotips d’aquesta societat.

S’ha analitzat la situació de les dones a la Colla Jove, tant les primeres camises dels anys 80 com les primeres dones que van ocupar càrrecs de responsabilitat a Junta i Tècnica, així com els rols que tenen actualment tant en l’àmbit social com en el casteller.

 

Desigualtat

S’han analitzat els rols que prenen les dones a les colles, especialment a la Jove. S’ha pogut constatar que actualment les dones representen el 40% del col·lectiu, tot i que a la colla tan sols són el 33’6% respecte al 66’4% d’homes.  Hi ha diversos factors que expliquen aquesta diferència, tal com explica un estudi de la Universitat Rovira i Virgili sobre les dinàmiques d’invisibilitat de les dones al món casteller.

En primer lloc, la dificultat que tenen les dones per accedir a càrrecs de responsabilitat. A la Colla encara no hi ha hagut mai una dona com a Cap de Colla, i a l’actual tècnica només hi ha una dona i quatre homes, mentre que a la junta el percentatge és de 2 a 10 favorable als homes. En l’únic departament on les dones són majoria és a Canalla, fet que visualitza i perpetua els estereotips de gènere de la societat.

En segon lloc, la dificultat que troben moltes dones a l’hora de conciliar la vida familiar amb els castells; quan les dones tenen família i fills se’ls fa molt més difícil que als homes poder anar a assajar, i això fa que a partir de certa edat el percentatge de dones disminueixi dràsticament.

En tercer lloc, la invisibilitat que tenen a les pinyes; s’ha constatat que moltes vegades es té preferència pels homes a l’hora d’ocupar una determinada posició al castell, encara que físicament la dona pugui fer-ho igual de bé. Aquest fet perjudica a les dones, que acostumen a ocupar les posicions de més enrere.

 

El Pla de treball

Després d’haver analitzat les problemàtiques que tenen les dones a l’hora de fer castells s’ha proposat engegar un Pla de Treball per visualitzar i prevenir aquestes situacions per aconseguir una igualtat real. Es pretén generar consciència d’aquestes situacions masclistes no només en els assajos, sinó també en totes les activitats extracastelleres que faci la Colla. El grup de treball ha d’incloure gent de totes les edats i dels dos sexes, amb l’objectiu que arribi a tota la gent de la Colla.

Des de l’Equip de Pinyes s’han proposar treballar per tal de revertir aquesta situació, ja que reconeixen que existeixen molts estereotips físics que impedeixen a les dones ocupar les posicions més centrals de les pinyes, amb l’excepció de la posició de crosses.

Al futur es volen fer noves assemblees per tal de constatar que s’estan fent progressos en aquest àmbit, així com per veure què es pot millorar per tal de revertir la situació. Alguns dels objectius futurs són que les dones accedeixin molt més als càrrecs de responsabilitat, ja que des d’allà serà més fàcil crear dinàmiques que canviïn la mentalitat de la Colla i de les pròpies dones, prenent com a exemple diverses colles de Barcelona on les dones ocupen càrrecs de major responsabilitat de forma habitual.

Finalment s’ha proposat crear comissions de treball per revertir la situació de la dona tant en l’àmbit casteller com en el social, i s’ha remarcat que tothom té la responsabilitat de detectar situacions masclistes i que s’han d’eliminar els estereotips de gènere a partir de les accions més petites, com poden ser els comentaris inapropiats.

Contacta´ns

Et podem ajudar en alguna cosa?

Not readable? Change text. captcha txt