Què és la revista l’Esperidió

L’Esperidió és la revista de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Va néixer a principis dels 80 i poc després de la fundació de la Colla. Actualment és una iniciativa de l’Associació d’Amics que ens acompanya des de fa més de quatre dècades.

Avui en dia, la revista l’Esperidió segueix sent un referent per tots els castellers i castelleres, i persones lectores, que gaudeixen dels seus continguts pedagògics, històrics, divulgatius o d’entreteniment.

Amb la creació de la revista l’Esperidió, per una banda s’aconseguia que una colla castellera tingués una publicació impresa per primer cop. Un fet tan normal i habitual avui en dia era molt singular l’any 1980: representava tota una declaració d’intencions i la Colla Jove, al seu primer any de vida, apareixia amb la clara voluntat de sacsejar el panorama casteller tarragoní des de tots els fronts possibles.

D’altra banda, adoptant el nom del mític casteller tarragoní, la Colla deixava clar que es volia fer un lloc en el panorama casteller sense renunciar en cap cas a la tradició castellera de la seva ciutat. Es buscava de forma conscient, o potser inconscient, aconseguir el difícil equilibri entre la rònega tradició i la inestable modernitat. La nostra revista amb els seus articles va contribuir a fonamentar un coneixement del context històric casteller a molts dels primers membres de la Jove.

Les persones que al llarg dels anys s’han implicat desinteressadament a l’equip de redacció són la peça clau de la revista l’Esperidió. Tenen un perfil molt divers, però un tret comú: la inquietud cultural i la responsabilitat de tirar endavant un projecte important per a la colla.

L’equip de redacció s’ha encarregat durant tots aquests anys de la redacció dels articles habituals, de buscar autors per a les cròniques, de fer les entrevistes i, entre d’altres continguts, de preparar i publicar la tradicional porra del Concurs de Castells o l’enquesta ‘La Jove Opina’.

La revista l’Esperidió es reparteix al local de la Colla Jove de manera gratuïta fins a fi d’existències i és una publicació que acostuma a tenir 3 edicions anuals: una, passat Sant Joan; la segona, als vols de Santa Tecla; i la darrera, a finals de temporada.

La revista l’Esperidió no seria possible sense l’Associació d’Amics de la Colla Jove, que n’impulsa l’edició; l’imprempta Gràfiques Gibert, que l’imprimeix; i la col·laboració d’empreses, de botigues i de particulars que aporten el seu gra de sorra a la publicació. A tots i totes, gràcies per la vostra implicació i llarga vida a l’Esperidió!

Consulta l'històric

Vols llegir els números anteriors de l’Esperidió? Els trobaràs digitalitzats per gaudir-los i compartir-los amb qui vulguis!

Llegeix l’últim número de la revista l’Esperidió

portada-esperidio

L’ESPERIDIÓ Nº 133

Desembre del 2022

Números anteriors

L’ESPERIDIÓ Nº 132

Setembre de 2022

L’ESPERIDIÓ Nº 131

Juliol de 2022

L’ESPERIDIÓ Nº 130

Gener de 2020

Contacta´ns

Et podem ajudar en alguna cosa?

Not readable? Change text. captcha txt