Salut i prevenció
Salut i prevenció de lesions
El risc d’accident de l’activitat castellera és baix, però no és zero. És al nostre abast fer servir eines i adoptar comportaments per fer castells amb seguretat, evitant lesions pròpies o als altres companys castellers.
EN TERMES GENERALS
Si sou castellers, és aconsellable que feu activitat física almenys durant 3 hores a la setmana. Això vol dir fer exercici físic de baixa intensitat com caminar, córrer, anar en bicicleta o nedar. Fareu salut i estareu més ben preparats per fer castells.
POSICIONS ESPECÍFIQUES
Els castellers del tronc i de les posicions més centrals de la pinya, del folre i de les manilles han de seguir una preparació física més específica que hauria de ser orientada per un especialista. Podeu consultar aquests exercicis al preparador físic de la Colla.
PER QUÈ CAL PREPARAR-SE?
La millora de la nostra capacitat física (força, resistència, velocitat, flexibilitat, coordinació, agilitat i habilitat) disminueix el risc de lesió i augmenta el rendiment.
EL MOCADOR CASTELLER
LA FAIXA
CAL EVITAR…
Cal evitar els objectes que puguin lesionar-vos o que puguin lesionar els altres castellers. Us heu de treure les ulleres, rellotges, arracades, braçalets, anells, penjolls i els pírcings.
De la mateixa manera, no és recomanable mastegar xiclets o menjar caramels perquè en cas d’empassar-vos-els, podrien obstruir les vies respiratòries de manera sobtada.
ABANS D’ENTRAR
TINGUES EN COMPTE LES TEVES CARACTERÍSTIQUES
Busca el teu lloc en funció de la teva alçada i amplada d’esquena. Busca gent similar a la teva constitució i afegeix-t’hi. Si creus que no quedaràs ben col·locat, busca a algú que pugui encaixar millor i proposa-li intercanviar llocs. Si dubtes, demana consell a algú que porti camisa.
ENTRA A LA PINYA AMB TEMPS I FINOR
Entra a la pinya inflant el pit amb temps i finor.
Si quan s’entra es fa molta pressió, la pinya es pot deformar. Més val manya que força, i la pinya no ha de comprimir el castell, sinó donar-li pressió progressiva. No deixis el pes mort i augmenta la pressió –dóna pit- a mesura que es posi més pes al castell. Estigues atent a les indicacions, les necessitats de pressió poden canviar, i recorda que el punt màxim s’ha de donar durant la descarregada.
COM COL.LOCAR-VOS
LES ESPATLLES ENCAIXADES I COS I BRAÇOS EN CORRECTA POSICIÓ
Quan estiguis col·locat, mira d’encaixar les espatlles amb els castellers que tinguis a dreta i esquerra. No han de quedar distancies (forats) entre castellers. Adopta una correcta postura del tronc, especialment si damunt hi ha algú del folre. Les cames, l’esquena i el coll han d’estar alineats i en tensió. Als castells sense folre, poseu els vostres braços per damunt dels braços dels castellers que tingueu davant i feu força cap amunt. Els braços en correcta posició us serviran per limitar els moviments bruscos del seu i del vostre cap en cas de caiguda.
EL CAP RECOLZAT, FIXAT I PROTEGIT
Ha d’anar lleugerament recolzat a la persona que tingueu davant. Heu de notar que teniu el cap protegit i fixat. I no mireu mai cap a dalt, els castells es viuen a plaça però es miren a la tele. Procureu mantenir el nas lliure i la boca tancada amb les dents serrades. Vigileu que la pinya sigui ben esglaonada i alineada per evitar postures forçades i aconseguir una bona protecció del cap.
COM COMPORTAR-VOS
MANTINGUEU UNA CORRECTA ACTITUD I ESTIGUEU ATENTS
Manteniu-vos sempre amb la màxima concentració, a qualsevol lloc del castell, sigui quin sigui el castell que es provi, sigui un assaig o una actuació.
Escolteu què demana el castell i els companys i no parleu si no és estrictament necessari. El silenci us permetrà sentir l’evolució del castell i gaudir més de l’experiència de fer pinya: una de les sensacions més intenses del món dels castells.
Si aneu a fer pinya a una altra colla, recordeu tots aquests consells.
L’ÚLTIM CORDÓ SOU QUI PRIMER HA D’ESPITJAR
QUI HA DE FORMAR PART DE L’ÚLTIM CORDÓ?
L’últim cordó ha d’estar format per castellers de la Jove designats, preparats i atents per a desenvolupar aquesta tasca concreta. Si d’altres castellers o públic volen formar part de la pinya, deixeu-los passar davant l’últim cordó. Encara que la pinya no sigui tan gran com desitjaríem, l’últim cordó ha d’existir sempre i ha d’envoltar tota la pinya. De fet, en aquests casos és en els que serà més necessari.
QUÈ HEU DE FER SI SOU A L’ÚLTIM CORDÓ?
Haureu de fer pressió, com la resta de la pinya, però no amb el pit sinó amb els braços i sereu els únics de la pinya que visualitzaran el castell durant la seva execució. En tot moment vetllareu per tal que els integrants de la pinya es col·loquin correctament, amb les espatlles ben encaixades a l’hora de tancar, i mantinguin una bona postura, evitant que hi hagi caps aixecats.
EN CAS DE CAIGUDA, QUÈ HEU DE FER COM A ÚLTIM CORDÓ?
En cas de caiguda, l’últim cordó vetllarà per tal que la pressió de la pinya no disminueixi i, a més, haureu d’estar atents i procurar que cap casteller és impulsat o rodola per sobre la pinya de manera que pugui acabar caient a terra. Haureu de procurar dirigir la sortida dels castellers que han quedat a sobre la pinya, per fer-la el més ordenada possible.
PROVES NETES
ON US HEU DE COL·LOCAR?
Poseu-vos al lloc on aniríeu en una pinya, procurant que les alçades quedin ajustades. L’objectiu és que en cas que el tronc necessiti el suport de la pinya o en cas de caiguda, la pinya es tanqui de forma ràpida.
COM US HEU DE POSAR?
Aixequeu els dos braços amunt. Amb una de les mans agafeu el canell de l’altre braç i tanqueu el puny de l’altra mà. Això evitarà que en cas de caiguda us lesioneu els dits si teniu les mans obertes. Recolzeu el cap en el vostre propi braç per fixar el coll.
PODEM MIRAR EL CASTELL?
Només ho pot fer el primer cordó de mans que ha de posar-se de la mateixa manera com ho faria si es tractés d’un castell amb pinya, quasi tocant al tronc.
ABANS D’UNA DIADA: DESCANS I ALIMENTACIÓ ADIENTS
Procureu dormir i descansar, com a mínim, 8 hores la nit anterior. L’àpat abans de l’actuació i també el de la nit anterior és molt important. Ha de ser un àpat senzill, ric en hidrats de carboni (pa, pasta, arròs o patata) amb aliments de fàcil absorció i poca fibra, evitant els aliments greixosos i les begudes alcohòliques. Els aliments aconsellats per esmorzar són aquells que ens donaran energia durant tota la diada: un entrepà de formatge o d’embotit, cereals o muesli amb llet, un iogurt o una peça de fruita.
EN ARRIBAR A PLAÇA: ESCALFAMENT
Uns 10 minuts abans del primer castell, és recomanable fer exercicis d’escalfament. Està demostrat que d’aquesta manera s’aconsegueix una millor adaptació psicològica i disminueix el risc de lesió. Seria convenient repetir aquesta rutina abans de cada castell.
DURANT LA DIADA: AGAFEU FORCES I PROTEGIU-VOS DEL SOL
Si la diada és llarga, mengeu alguna cosa entre castell i castell: barretes energètiques, fruita seca, galetes, una poma o un plàtan.
Beveu aigua (almenys un got) després de cada ronda. No hauríeu de prendre begudes amb alcohol fins que s’acabi l’actuació.
Si fa molt de sol i fa calor, protegiu-vos amb una gorra o amb el mocador i poseu-vos a l’ombra quan no s’hagi d’actuar.
DESPRÉS DE LA DIADA: RECUPERACIÓ
Després de l’activitat és recomanable fer exercicis d’estirament muscular perquè l’organisme torni a la normalitat.
AUGMENTAR LA TENSIÓ MUSCULAR AL COLL I ELS BRAÇOS
La principal cuirassa del nostre esquelet és la musculatura i augmentar-ne la tensió es la millor manera de disminuïr les conseqüències dels impactes.
DONAR MÉS PIT
L’acumulació de pes en alguns punts de la pinya, a causa de la caiguda, pot fer-la cedir. Per evitar-ho cal augmentar la pressió donant més pit, per fer la pinya més consistent. Això es especialment important als castells amb folre.
NO T’AJUPIS PER EVITAR EL PES AL CAP
A no ser que et trobis en una posició molt dolenta on realment t’estas fent mal, has d’evitar ajupir-te per no obligar als teus companys a suportar més pes.
L’ÚLTIM CORDÓ ÉS UNA PEÇA CLAU
L’últim cordó cal que mantingui la pressió de la pinya espitjant amb els braços en tot moment per evitar que la pinya s’obri i, en la mesura del possible, ajudar a gestionar amb serenitat la sortida, primer de la canalla i després dels companys que hi hagi damunt la pinya.
MANTENIM LA POSICIÓ FINS AL FINAL
No sempre la percepció que tenim des de dins d’un castell és correspon a la realitat i la millor manera d’afrontar-lo és mantenint sempre la posició EN TENSIÓ, sense deixar-nos anar de mans en cap moment, fins que parin de sonar les gralles o baixin terços.
SI CAU EL CASTELL I US HEU FET MAL
- No aneu a les ambulàncies, adreceu-vos primer als membres de l’equip mèdic. Sempre portem material per fer petites cures i gel per tractar les contusions. Ens podreu reconèixer perquè durant les actuacions castelleres anem identificats amb un braçal de color taronja.
- Si heu d’anar a un servei d’urgències, dirigiu-vos a l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, que és el centre que a Tarragona ens assigna la companyia asseguradora.
- Pels tràmits administratius de l’assistència al servei d’urgències, poseu-vos en contacte amb el coordinador de l’equip de salut.
Per donar d’alta l’incident a la companyia asseguradora, farà falta que li enviueu una còpia de l’informe d’assistència a urgències.
Quan la companyia asseguradora accepti fer-se càrrec de l’assistència, us enviarà una notifícació per SMS o WhatsApp, amb un telèfon de contacte. - Si s’haguessin de fer més visites, proves complementàries o s’haguessin de fer sessions de rehabilitació, haureu de sol·licitar l’autorització a la companyia asseguradora.
- Una vegada tingueu l’alta mèdica, heu de comunicar-ho al coordinador de l’equip de salut per tal que es faci el tancament de l’incident.