La Colla Jove va néixer l’any 1979, fruit d’una escissió d’un grup de castellers de Tarragona, que volien crear i replantejar el model casteller que, fins aquell moment, s’havia dut a terme en l’antiga colla de la ciutat.
Des de llavors, i després de passar per diverses etapes, la Colla Jove ha anat millorant tant en resultats castellers, com en rellevància social i vinculació amb la ciutat.

És una entitat insígnia de Tarragona, i una de les colles més valorades del món casteller i del panorama català.

Actualment consolidada com a colla gamma extra, l’any 2014 carrega el seu primer tres de deu amb folre i manilles (3d10fm) durant el Concurs de Castells tarragoní.

El 2016, també al Concurs, descarrega el tres de nou amb folre i agulla (3d9fa), engrandint encara més la història de la Colla Jove. Aquell mateix any, aconsegueix descarregar els deu pisos a la plaça Vella del Vendrell, en la Diada de la Fira de Santa Teresa.

I l’any 2017, a  més a més de decarregar per primer cop en la seva història el dos de nou amb folre i manilles (2d9fm) a la Diada del Catllar, la Colla entra a formar part d’un altre grup selecte: el de les formacions que tenen en els seus registres castells sense folre amb el quatre de nou sense folre (4d9sf) que carrega a la Fira de Santa Teresa.

Amb el castell total, la Jove esdevenia la cinquena colla en assolir-lo, i demostrava així que pot plantar els castells més grans: amb l’agulla, de 10 i sense folre. Un fet que, aquell any, només van demostrar dues colles més.

millor_diada_colla_jove_xiquets_tarragona_castellers_3de10fm

Etapes i sensacions

L’activitat castellera a Tarragona té els seus inicis durant la primera meitat del segle XIX. Hi havia dues colles castelleres: la colla dels Pescadors i la dels Pagesos, que van assolir castells de fins a vuit pisos amb prou solvència. Però a meitats de segle (1860), van desaparèixer a causa de les guerres carlines. L’any 1885, retornen els castells a la ciutat: es forma la Colla de la Mercè, que va existir fins a l’any 1894 i que va bastir castells de set pisos. Uns anys més tard, els castells van entrar en l’ostracisme més absolut.

Anys 20 La Colla Nova de Sant Magí

Cap a l’any 1926, fruit de la renaixença de la cultura castellera, va ser refundada la colla castellera dels Xiquets de Tarragona. Però ràpidament es va dividir en dues colles arran de greus desavinences internes: la Colla Nova de Sant Magí amb camisa lila, i la Colla Vella de la Mercè amb camisa blau marí.

Anys 30 La Guerra Civil, fusió i escissió

Les dues colles van coexistir amb una bona trajectòria fins al final de la Guerra Civil, quan l’Ajuntament va fusionar-les en una de sola, adoptant el nom de Xiquets de Tarragona. Aquesta situació durà ben poc, ja que a la dècada dels cinquanta, una part de la colla es va escindir per refundar la Colla Nova de Sant Magí.

Anys 60 Can Jorbà i les colles de Tarragona

Durant aquells anys es va mantenir la dualitat castellera a la ciutat, participant, ambdues entitats, als concursos de Can Jorba amb resultats prou dignes. Cap al final de la dècada dels seixanta, just quan els Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls mantenien els duels més apassionants de pilars i castells de vuit, les colles de Tarragona oferien pobríssims resultats castellers.

Anys 70 Un moment incert

Els castells a Tarragona no passaven pel seu millor moment per cap de les dues colles. L’Ajuntament decideix novament fusionar-les per crear els actuals Xiquets de Tarragona, amb la seva camisa actual de ratlles blanques i vermelles.

Però la reunificació va dividir més que sumar. Molts antics membres de la Colla Nova van abandonar els castells i els Xiquets de Tarragona van mantenir el nivell dels set pisos a la ciutat, però sense fer un salt qualitatiu als vuit pisos.

Anys 70 L’embrió de la CJXT

Just al final de la dècada dels 70, un conjunt de joves, assidus al popular bar tarragoní Motoclub, amb ganes de recuperar les tradicions de la ciutat i desencisats de l’ambient i dels resultats castellers que hi havia a la colla Xiquets de Tarragona, van decidir crear una nova colla castellera. Tot i la forta oposició dels Xiquets de Tarragona, van aconseguir reunir persones de tots els estrats socials i laborals amb un únic objectiu: fer país, recuperar els fets identitaris i pujar el nivell casteller de la ciutat.

1979 La primera actuació a Cornudella

Finalment, el 4 de novembre de 1979 la Colla va fer la seva primera actuació sense camisa ni nom oficials, a Cornudella de Montsant. Van carregar el pilar de quatre (pd4) actuant junt amb la colla Brivalls de Cornudella. 

Els Brivalls, que van ser a la primera actuació de la Colla Jove, malauradament, van acabar desapareixent uns anys més tard. Però la història ha volgut que, avui dia, Cornudella hagi recuperat la seva colla, i que la CJXT en sigui padrina.

1980 Nom, camisa i castells de 7

L’any 1980 es va fer la presentació oficial, adoptant el color lila per a la camisa i el nom de Colla Jove Xiquets de Tarragona. L’elecció del color de la camisa va provocar un enrenou important, ja que se suposava que el color lila i el color blau marí havien estat prohibits en un pacte de sang durant la reunificació l’any 1970. No obstant això, de mica en mica la Colla Jove va anar creixent en nombre de castellers i en resultats, assolint la majoria de castells de la gamma bàsica de set pisos, i sorprenent la colla rival i la mateixa afecció tarragonina. L’aparició de la Colla Jove va provocar una reacció en els Xiquets de Tarragona, que van descarregar el seu primer quatre de vuit (4d8) després d’onze anys d’existència, per Santa Tecla, el 1981.

1984 El salt als castells de 8 i el primer Concurs

La Colla Jove va carregar el primer dos de set (2d7) per Santa Tecla del 1983. El 1984, aprofitant l’entrada de més castellers, es planteja fer un pas més i atacar els castells de vuit pisos. A la diada de la Bisbal del Penedès d’aquell any, es va carregar el primer 4d8 de la nostra història castellera. Un mes després, es va descarregar per Santa Tecla. L’apoteosi es va produir en el precedent de l’actual Concurs de Castells de Tarragona, durat el Concurs del 1984, quan la Colla va descarregar el 4d8; va carregar el 2d7; i va carregar, per primer cop, el pilar de 6 (pd6), assolint la tercera posició, per davant dels Xiquets de Tarragona.

Finals dels 80 Creixement social: el Seguici, Setmana Santa i les dones

Després de l’èxit del concurs, la Colla va patir un estancament tècnic que va durar quatre anys. Tot i això l’any 1988 es descarrega novament el 4d8 i un sofert tres de set per sota (3d7ps). En aquells temps es va començar a treballar el tres de vuit (3d8), castell que Xiquets de Tarragona ja havia carregat l’any 1986.

A pesar dels resultats irregulars, la Colla va créixer socialment i els seus membres van donar peu a la recuperació dels diferents elements del Seguici i de la Setmana Santa de TarragonaA més, un aspecte molt important d’aquesta etapa és la incorporació definitiva de la dona als castells, com a membre actiu i proactiu de la Colla.

1990 La Colla fa eclosió

L’any 1990 la Colla va fer un salt qualitatiu molt important: per primera vegada va descarregar el 3d8 durant la diada de Sant Magí, convertint-se en la primera colla tarragonina que descarregava aquest castell d’ençà del segle XIX. Aquest salt es va completar quan la Colla va carregar el dos de vuit amb folre (2d8f) per la diada de Santa Tecla, en una plaça de la Font plena a vessar.

Arribats a aquest punt, es va veure clarament que la Colla havia ampliat la seva dimensió: es van diversificar les tasques, creant l’equip de pinyes, l’equip de canalla i la figura del segon cap de colla. Així s’alliberava de feina el cap de colla i s’implicava més membres en les tasques tècniques.

1993 Colla de nou

Durant l‘actuació de la diada de Sant Magí del 1993 es va descarregar el 3d8, 4d8 i 2d8f, un fet que la Colla no havia aconseguit en una mateixa actuació. En aquella diada, aquest repte es va assolir deixant molt enrere els Xiquets de Tarragona.

En un bon estat de gràcia anímic i físic, tota la colla es va posar a fer assaigs de quatre de nou amb folre (4d9f) i cinc de vuit (5d8), amb la vista posada en Santa Tecla. En aquell moment, i vist des de fora, semblava un impossible.

Així, el 26 de setembre de 1993 (una setmana després de la data oficial a causa de la pluja), la Colla Jove va carregar el primer 4d9f de la seva història i va descarregar un fantàstic 5d8, meravellant la resta del món casteller.

1994 La tripleta i l’inici del 5d9f

L’any 1994 va significar el primer tres de nou amb folre (3d9f) descarregat durant la diada de Sant Magí.

El primer 3d9f descarregat a l’Arboç del segle XX.

I la tripleta màgica a la diada de Santa Tecla (4d9f, 5d8 i el 3d9f)

En un estat de forma física i mental pletòric, es va donar prioritat a assajar el cinc de nou amb folre (5d9f) amb vistes al Concurs. Un castell titànic en aquells temps, qualificat d’impossible per insignes membres de les colles vallenques.

El XV Concurs de Castells de Tarragona es va perdre per només 13 punts de diferència amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Tot i descarregar els mateixos castells (3d9f, 4d9f i 5d8) i fer el primer intent de la història del 5d9f. Les penalitzacions van fer que la Colla quedés en segona posició.

El 13 de novembre del mateix any la Colla Jove va organitzar una altra diada especial amb la voluntat de descarregar el 5d9f, el que havia de ser la cirereta del pastís, però va quedar en intent després d’una relliscada d’un dels dosos. Acabava la que fins llavors havia estat la millor temporada de la Colla.

1995 Un local social i les primeres actuacions a l’estranger

L’any 1995 la Colla té una nova il·lusió: la compra d’un local social a la baixada de la Pescateria. A més, la Colla va tenir molta feina a l’estranger, ja que durant la primavera es va actuar a Orleans (França) i a Pàdua (Itàlia).

Amb més de 500 castellers i unes ganes enormes de menjar-se el món, la Colla assoleix a l’agost la tripleta màgica per Sant Magí i per l’Arboç, i va encarar la diada de Santa Tecla com el moment propici per intentar el gran repte: el 5d9f. Finalment el castell va caure de nou quan entrava la canalla. La caiguda va marcar un abans i un després en la trajectòria de la Colla: un dels seus castellers, que es trobava al folre, va patir una lesió medul·lar greu. Aquest fet tingué moltes conseqüències en la mentalitat de la Colla i en la seva capacitat d’arrossegar gent.

1996 Un Sant Fèlix agredolç i la pèrdua dels galons de nou

L’any 1996 va ser molt dur. La greu lesió d’un casteller va condicionar tota la temporada. Naturalment, tots els castellers van fer un gran esforç per intentar pal·liar econòmicament la terrible situació del casteller lesionat. Però les possibles conseqüències d’una mala caiguda havien minvat el tarannà alegre, confiat i solvent de la Colla. No obstant el cap de colla, Ferran Ventura, va continuar exercint malgrat totes les vicissituds; i amb el temps, el casteller afectat va sobreposar-se i, actualment, acompanya a la Colla en aquelles diades més emblemàtiques, vestint la seva camisa lila.

Aquell any, la Colla va ser convidada pels administradors de la diada de Sant Fèlix per anar a actuar a la plaça de la Vila, on tenen cita cada any, les quatre millors colles castelleres de Catalunya. Malgrat els recents esdeveniments, la Colla se’n va sortir: 4d9f carregat, 3d9f carregat i 2d8f, la millor actuació que es veuria al llarg d’aquella temporada.

1997-1999 Una recuperació aparent

Nou equip tècnic i nova temporada. Calia acceptar la pèrdua de pes específic dins del món casteller. Eren menys castellers, el gegant del 5d9f ja no era factible, i calia evolucionar. Es va apostar fort pel quatre de vuit amb l’agulla (4d8a) i el pilar de set amb folre (pd7f) que van descarregar-se a la diada de Santa Tecla del 1997, acompanyats del 5d8 i 4d9f (únic castell de 9 descarregat aquell any). El 3d9f només es va aconseguir carregar en dues ocasions, per Sant Magí i El Catllar.

Ja durant l’any 1998 la recuperació era palesa, i després d’un Sant Magí en què es tornaven a plantar castells de nou a la plaça de les Cols, la Colla va fer la millor actuació de la història a l’Arboç, ja que va descarregar la tripleta màgica i el pd6. Es va tornar a assajar el 5d9f, però l’intent de Santa Tecla no va reeixir i al concurs els resultats no van acompanyar, ja que el primer intent de quatre de nou sense folre (4d9sf) no va estar a l’altura dels magnífics assaigs que s’havien estat realitzant.

L’any 1999 va continuar amb força. Es va carregar el 3d9f per Sant Joan, però la temporada no va ser reeixida i al final l’únic castell de nou descarregat s’assolí el 3 d’octubre a Reus. Moltes llenyes van condicionar la pèrdua de molts castellers, i a la fi el cap de colla va dimitir enmig d’un ambient social i casteller força enrarit.

Els 2000

El conjunt dels anys entre el 2000 i el 2002 es poden resumir com l’intent de la Colla per evitar perdre els galons de nou amb moltes caigudes i molts entrebancs. L’únic castell de nou de l’any 2000 es va bastir al Concurs de Castells, on es va carregar un 3d9f i un 5d8 carregat in extremis per quedar per davant dels Xiquets de Tarragona. Igualment l’any 2001 es va descarregar un únic 4d9f a la diada de l’Arboç.

L’any 2002 ja no es va poder assolir cap castell de nou i la Colla va acceptar amb amargura que s’havia tocat fons, al mateix nivell que l’any 1992. Ja no era colla de 9. Únicament al Concurs es va poder carregar el 4d8a, el castell més important assolit aquella temporada.

Un cop assolida la present realitat, es va produir un canvi de mentalitat per part de tots els equips tècnics que han dirigit la Colla.

Ja l’any 2003 es va plantejar amb una idea molt clara: no es provaria cap castell de 9, sinó que se solidificarien troncs i estructures amb una visió de futur. Aquell any es va crear la diada de l’Esperidió dins del marc de les festes de Santa Tecla com a jornada talismà per poder provar castells de més entitat (les dos primeres diades de l’Esperidió es van celebrar el primer diumenge de festes de Santa Tecla). De fet, es va carregar el 5d8 i durant la diada de Santa Tecla del 2003 es van veure junts el 4d8a i el 5d8, ambdós castells força celebrats per tota la Colla.

L’any 2004 va tenir una línia continuista de treball que va portar a descarregar el 4d9f i a carregar el 5d8 en una mateixa diada. Aquest magnífic resultat es va repetir al Concurs, però la inoportuna caiguda de la canalla al 5d8 va obligar a rebaixar pretensions.

L’any 2005 va ser la cara. El retorn de Joan Ramon Ocaña com a cap de colla feia pensar que es podia repetir la revifada de l’any 1997. Es va carregar dues vegades el 3d9f i es van descarregar vuit 5d8 seguits, però la creu va arribar l’any 2006, quan fortes desavinences internes i una bona part de mala sort van provocar que es perdessin de nou els galons de colla de 9.

Buscant tornar amb els grans

Després d’aquesta darrera temporada en què es van descarregar, en vuit ocasions en una mateixa actuació, el 2d8f, 3d8 i 4d8, i amb un equip tècnic pràcticament renovat del tot, es va plantejar la temporada del 2007 pas a pas, sense tirar castells innecessàriament. Així, s’aconseguiria descarregar el 4d8 a finals de juny i el 2d8f i 3d8 a finals de juliol a Vilanova.

Tot i aquest bon punt de la temporada, i amb un mes d’agost consolidant les estructures de vuit pisos, es va arribar al setembre amb la intenció de descarregar el 3d9f i el 5d8 per la diada de Santa Tecla, primer diumenge, però finalment no va poder ser. Una setmana més tard, a la diada de Santa Tecla, i amb uns canvis al tronc que donaven més seguretat a la Colla, es va tornar a provar el 3d9f, però els dubtes de la canalla van fer que es tornés a fracassar.

Aquest “fracàs” i el fet que els Xiquets de Tarragona descarreguessin el 3d9f i unes setmanes més tard el 5d8 van fer que passessin al davant en el rànquing casteller, fet que no havia succeït mai des de la seva creació.

El cap de colla, Ramon Borràs, va decidir dimitir del seu càrrec, cosa que va provocar la convocatòria d’una assemblea extraordinària el dia 1 de desembre. Com que no hi va haver cap candidatura en aquesta assemblea ni en una de segona celebrada el 22 de desembre, es va haver d’anar al 19 de gener en una tercera convocatòria per poder escollir el nou cap de colla. La candidatura de Jordi Crespo va ser l’única que es va presentar i sortí escollida per una àmplia majoria de vots.

Es pot considerar que l’inici del canvi va començar l’any 2008 amb Jordi Crespo al capdavant, ja que es va tornar a descarregar el 3d9f nou anys després de l’últim descarregat; va ser per la diada de Santa Tecla, primer diumenge, el 14 de setembre. Aquell mateix dia es va carregar in extremis el 5d8, que des del 2006 no s’aconseguia. Aquesta recuperació es va confirmar el 5 d’octubre, en el XXII Concurs, on la Colla va repetir cartell: 2d8f, 3d9f i 5d8 carregat, el qual va permetre quedar cinquens en la competició. Una setmana més tard, al Vendrell, la Colla va tornar a descarregar el 5d8 després de tres anys sense fer-ho. I el dia 25 d’octubre, en la sisena diada de l’Esperidió a la plaça del Rei, la Colla Jove va descarregar el primer nou de set (9d7) de la seva història i també el primer que veia la ciutat de Tarragona.

El 2009 va començar tal com acabava l’any anterior. La Rambla Nova de Tarragona va veure el 9d7 per la diada de Sant Jordi. La Colla feia honor al treball presentat durant tot l’any amb el 3d9f més llunyà, tarragoninament parlant, a Mataró, el 26 de juny, per la festa de les Santes. Tot i això només va poder ser carregat.

L’evolució del conjunt era molt bona i arribava la primera prova de foc a la ciutat el 19 d’agost per Sant Magí. Feia 11 anys que la plaça de les Cols de Tarragona, al peu de la catedral, no veia un 3d9f descarregat per la Colla Jove, el castell es va acompanyar del 5d8, que representava el cinquè de la temporada, i del 2d8f. Tres dies més tard, a l’actuació del Catllar, es repetia el 5d8 i el 3d9f, encara que aquest últim no es va poder descarregar. Tornant a innovar dins de la Colla, el dia 6 de setembre es va estrenar el tres de set amb agulla (3d7a) a Guissona, el qual es va descarregar. El dia 20 de setembre d’aquell any és recordat per molts membres de la Colla, ja que durant la diada de Santa Tecla, primer diumenge, es va tornar a descarregar la tripleta màgica (feia 11 anys que la Colla no ho aconseguia). La temporada va acabar amb la diada de l’Esperidió, on es va descarregar el dotzè 5d8 de la temporada i es va intentar per primera vegada el tres de vuit amb l’agulla (3d8a).

Salt de qualitat

2010 va ser un any que havia de portar la Colla a conquerir nous horitzons. L’inici d’aquell va ser com els dos anteriors, s’anava fent la feina i sense precipitació en les actuacions el treball anava donant fruits. S’estrenava el 5d8 a Torredembarra com l’any anterior i el 2d8f a Vilanova i la Geltrú.

Arribava Sant Magí i la intenció era avançar la feina de l’any anterior un mes, però la pluja no ho va permetre deixant l’actuació amb un 5d8 i un 3d9f carregat. Dos dies més tard, al Catllar es tornava a descarregar el 3d9f fora de Tarragona i l’endemà, a l’Arboç, es descarregava la tripleta màgica, dotze anys després, en una plaça talismà per a la Jove. D’aquesta manera s’aconseguia pujar al quart lloc al rànquing casteller i assegurar-se ser un dels quatre caps de sèrie del Concurs de castells.

El posterior mes de setembre va fer créixer encara més a la Colla, per la diada de Santa Tecla – primer diumenge a Tarragona és descarregaven el 5d8 i el 3d9f, però la lesió d’un segon i un contratemps amb el 2d8f va fer que la Colla sortís de plaça amb només dos castells. Quatre dies més tard, per Santa Tecla, es descarregava la segona tripleta màgica de la temporada i el treball als assajos feia preveure l’ampliació d’horitzons al Concurs.

El 3 d’octubre, en el XXIII Concurs de castells de Tarragona a l’antiga plaça de braus, ara Tarraco Arena Plaça (TAP), després de descarregar el 3d9f i el 4d9f, es tornava a intentar el 5d9f, però feia llenya just després de l’entrada de sisens. Es completà l’actuació amb un 5d8 que significava la tercera tripleta de l’any.

Dues setmanes més tard, al Vendrell es descarregava el sisè 3d9f del curs i es recuperava el 4d8a, que quedava com a carregat. L’última diada de la temporada era la de l’Esperidió, aquesta edició celebrada al Pla de la Seu, on vam fer un 3d8 i 4d8 simultanis i es va descarregar el 4d8a. Així finalitzava la millor temporada de la Colla fins al moment.

La temporada 2011 comença amb un canvi de cap de colla i de junta directiva, però l’equip tècnic és pràcticament el mateix. Jordi Sentís, fins ara segon cap de colla, passa a ser el líder de la Colla. El 30 de gener i per quarta vegada en la seva història, l’agrupació participa en la trobada castellera de les festes de la Candela de Valls, on planta un 3d8 a més de 2pd5.

Començada la temporada oficial, la Colla avança la feina que s’havia fet els últims anys portant el 5d8 per Sant Joan, obtenint un resultat a mitges, ja que només es va carregar, una setmana més tard l’aconseguia descarregar. També es veia la bona feina feta, ja que a la plaça de Torredembarra es descarregava el primer 3d9f més matiner. Aquell juliol se’n van descarregar dos més, un d’ells a Vilallonga del Camp, fent que es convertís en plaça de 9.

El 15 d’agost, durant les festes del Cós del Bou, la Colla carrega un altre 3d9f fent que el carrer dels liles sigui també de 9. Quatre dies més tard, per les festes de Sant Magí, la plaça de les Cols tornava a veure una tripleta màgica lila setze anys després de la darrera en aquesta plaça.

El 27 d’agost a el Catllar, la Colla plantava una altra tripleta, essent la segona plaça de fora de Tarragona que la veu. El 18 de setembre a la plaça de la Font de Tarragona es va tornar a intentar el 5d9f sense aconseguir l’objectiu, però, a diferència dels altres intents, aquest es va poder desmuntar sense fer llenya.

Finalment el 23 de setembre, durant la Diada de Santa Tecla, la Colla va carregar el 5d9f per primera vegada, essent aquesta la primera construcció de gamma extra de la història de la Colla.

2012: Som Gamma Extra

L’any 2012 començava amb molt bones sensacions. A principis de maig es descarregaven dos castells mai fets a aquestes alçades de la temporada, a Gràcia es descarregava el 2d8f i, quinze dies després, el Vendrell veia el primer 4d8a descarregat de la Colla a la localitat. Després de ser convidats per segona vegada a la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, d’on sortíem amb la tripleta màgica descarregada després d’un mes d’agost irregular, s’assolia la millor actuació de la història de la Colla en la Diada de Santa Tecla – primer diumenge amb el 3d9f, el seu primer nou de vuit (9d8), el 5d9f carregat i el pd6.

Era any de concurs i l’ambició era màxima volent repetir l’actuació de Santa Tecla però descarregant tots els castells; finalment no es va poder completar el 5d9f i s’acabava amb una quarta plaça. Una setmana després, el 14 d’octubre, per la Diada de Santa Teresa del Vendrell milloràvem els registres, tot descarregant el primer 5d9f. Aquest castell fou acompanyat pel 9d8, el 3d9f i el pd7f.

Any 1 després del 5d9f

L’equip tècnic havia anunciat que era moment de plegar, però el fet que no es presentés cap candidatura els va fer seguir només un any més, segons paraules de Jordi Sentís. L’any 2013 s’havia de seguir creixent i el plantejament era el d’anar pas a pas però intentant avançar feina respecta els anys anteriors. Cal destacar, que a principi de temporada, els números amb el dos no van acompanyar, però es van veure altres castells com el set de vuit (7d8). Per Sant Joan es descarregava el 3d9f i també a Sant Cugat, Sants, Torredembarra i fins a 18 vegades consecutives aquest any.

A Vilanova i la Geltrú es planta la primera tripleta vilafranquina (3d9f, 4d9f i 4d8a) de la Colla a principis d’agost, un mes d’agost que la Colla no podia pensar que seria tan important. Per la diada de Sant Magí es descarregava el 9d8 a la plaça de les Cols, convertint-la en plaça de Gamma Extra. I cinc dies més tard, a El Catllar, una plaça on la Colla se sent com a casa, s’hi descarregava el 5d9f, el més matiner del món casteller fins al moment i el primer d’aquella temporada.

El mes de setembre havia de seguir amb el mateix ritme i la Colla no aixecava el peu de l’accelerador. Per la diada de Santa Tecla – el primer diumenge, es repetia la millor actuació de la Colla fins al moment amb el 9d8, 5d9f, 3d9f i el pd7f. A la diada de Santa Tecla, el repte estava a descarregar tres castells de 9 en una diada, cosa que l’agrupació no havia intentat mai. Al final de la diada objectiu complert (3d9f, 5d9f i 4d9f) i la Colla es plantejava un altre repte: el pilar de vuit amb folre i manilles (pd8fm). El primer intent d’aquest castell es va saldar en això, un intent, però per ser la primera vegada que es col·locaven unes manilles a plaça, es va veure una solidesa que podia obrir noves portes. Al mes d’octubre s’estrenaven dues places de 9, una al Serrallo i una altra a Alcover, que en l’era moderna no hi havia hagut castells de 9 pisos.

Finalment, a mitjans d’aquell mes d’octubre, es tornava a anar al Vendrell, a la plaça Vella per Santa Teresa, i la Colla volia superar-se. Després de descarregar el 3d9f, s’atacava el 5d9f i s’obtenia el mateix resultat que fa un any, aquest castell descarregat era el quart en un mateix any i es convertia en la primera colla a aconseguir aquesta fita. En tercera ronda es descarregava el 4d9f i en la ronda de pilars es tornava a plantejar el pd8fm per segona vegada. Aquest cop es va carregar, sent la quarta colla al món casteller que ho aconseguia, i renovant la millor diada de la Colla fins al moment.

Canvis que no canvien

Finalment, l’equip tècnic deixava vacant el govern de la Colla i la candidatura de Carles Ribas (cap de colla) i Sergi de los Rios (president) va ser l’única presentada i per conseqüència escollida.

La dinàmica d’assajos i actuacions no canviava, anar fent passes intentant avançar els castells presentats la temporada anterior. D’aquesta manera a mitjans de maig es presentava a Gràcia els primers pd6 i 5d8, una setmana després es portava el 7 de 8 a Reus.

Respecte als castells de 9 també s’avançava el 3d9f al Vendrell a principis de juny i el 4d9f i pd7f a Terrassa a principis de juliol. El bon ritme i resultats de la temporada va fer que a Torredembarra es poguessin plantejar coses noves, el 3d8a, un castell que encara no havia pogut carregar la Colla, veia la llum i es descarregava. També a Vilanova es portava el 9d8, el primer gamma extra de la temporada i el més llunyà que feia la Colla.

Tot i anar pas a pas, castell a castell i diada a diada, el punt de mira del grup estava ja posat en Sant Magí. L’any anterior s’havia portat el 9d8 i aquest 2014, què es complien 20 anys del primer 3d9f a la plaça de les Cols, es volia fer quelcom més. Després de la diada del Cós del Bou on es descarregava el 3d9f per primera vegada, la Colla va fer un assaig especial a la plaça de les Cols per a preparar la diada del patró.

Finalment, arribat el dia de Sant Magí es porten a plaça dos gammes extra, el 9d8, que va quedar carregat pel despenjament d’un pom de dalt, i es descarregava, en el seu primer intent, el 5d9f, sent el castell més gran que presenciava la plaça del peu de la catedral. L’actuació s’acabava amb un 3d9f i el pd6. Quatre dies després a El Catllar la Colla torna a descarregar el 5d9f, el setè consecutiu.

Després de tornar a la diada de Sant Fèlix de Vilafranca i descarregar el 5d9f, 9d8, 3d9f i recuperar el pd8fm que va quedar carregat, la Colla agafava forces per afrontar les festes de Santa Tecla. La Colla demanava fer un pas més i la diada de Santa Tecla – el primer diumenge era el millor marc per a fer-lo. Aquell dia després de fer el 3d9f i el 5d9f, es va optar per intentar el dos de nou amb folre i manilles (2d9fm), castell inèdit per la Colla, que es va poder carregar, cedint quan els més petits ja eren gairebé damunt la pinya. Per la diada de Santa Tecla, s’igualava la millor actuació de la Colla en la seva història, feta 24 dies abans a Vilafranca.

Els pròxims 15 dies serien potser els més intensos de la temporada per a preparar un concurs en el qual hi havia moltes opcions de poder estar al podi. La Colla es presentava al certamen de la TAP, el 5 d’octubre, havent fet una campanya per a involucrar a tota la ciutat en el repte d’assolir el castell de 10.

El concurs s’iniciava amb un 9d8, seguit de l’onzè 5d9f descarregat consecutivament. A la tercera ronda s’optava per un tres de nou amb folre i agulla (3d9fa), amb el que es tenia moltes esperances, però l’estructura va cedir quan estaven sortint els sisens del tres, quedant-se en intent. Lluny d’arronsar-se, la Colla volia demostrar la feina feta a l’assaig, i va anunciar el que tothom esperava, el tres de deu amb folre i manilles (3d10fm). L’estructura va pujar bellugadissa fins a l’entrada de dosos, però la rapidesa de la canalla va fer que la Colla es convertís en la quarta colla que aconsegueix un castell de 10 pisos, que quedava carregat en sortir l’enxaneta. La ciutat tenia una colla de 10.

Després de les diades del Vendrell, Alcover i l’Esperidió, la Colla tancava una temporada pràcticament perfecta, aconseguint entre carregats i descarregats 16 castells de gamma extra i 30 castells de 9, entre ells la fita de descarregar 21 3d9f en una sola temporada, no aconseguit mai per cap altra colla. I també, 19 pilars de mèrit entre de 6 i de 7 amb folre.

I després dels 10 pisos?

La temporada 2015 començava amb aquesta pregunta: I després dels 10 pisos que ve? Des de l’equip tècnic de la Colla la resposta era clara, seguir treballant per a descarregar castells pendents i l’ampliació de la gamma extra. Tot això en una temporada que els canvis obligats al tronc feien preveure un inici de temporada més cautelós. D’aquesta manera els 9 pisos no es veurien fins al mes de juny.

Però aquest any el primer castell de 9 tindria un significat molt especial per a la Colla. A diferència d’altres temporades el castell escollit va ser el 4d9f, que va ser executat a Milà (Itàlia), amb motiu de l’exposició universal. Aquest castell es convertia en el primer 4 folrat que es veia fora de Catalunya i el més llunyà fet per la Colla. Després d’això, es van anar succeint les diades amb els castells de nou i conjuntament amb els Castellers de Sabadell, a l’actuació de Barberà del Vallès, es va fer una nova plaça de nou.

Aquest any el primer gamma extra no es va veure fins a la diada de Sant Magí, la plaça de les Cols va veure la millor diada fins al moment amb el 9d8, 5d9f, 4d9f i finalment el primer pd7f que es descarregava als peus de les escales de la Catedral. Però aquella setmana seguiria sent gloriosa per a la Colla; l’estimada plaça del Catllar, tres dies més tard de Sant Magí, va veure la millor actuació històrica de la Colla amb una nova fita que quedava pendent dels anys anteriors. A El Catllar s’hi van descarregar el 3d9f, 5d9f, 9d8 i l’espadat de 8 pisos emmanillat. Aquest pilar era el primer castell amb manilles que descarregava la Colla després de 5 carregats (3 pilars, un 2 i un 3) i 2 intents (1 pilar i un 2).

Per Santa Tecla la sort no va acompanyar, i la Colla va signar una de les actuacions més dures de la seva història. La diada de Santa Tecla – el primer diumenge va quedar segellat amb 5d9f carregat, intent de 3d10fm, intent desmuntat de 4d9f i intent de 4d9f. Aquell 5d9f carregat suposava la primera caiguda d’aquest castell des del 2012. El dia de Santa Tecla tampoc va acompanyar la sort: 3d9f, intent desmuntat de 5d9f, intent de 5d9f i 4d8. Per acabar d’arrodonir la mala festa major, el pilar caminant de la Mercè no va arribar a l’ajuntament.

Després d’unes setmanes de descans, la Colla va al Vendrell on recupera la tripleta amb el 4d8a i carrega el pd8fm. Dues setmanes després, per l’Esperidió, es va recuperar el 5d8, que havia quedat en intent a la diada del Mercadal del 3 d’octubre, i es torna a carregar el pd8fm, que va quedar a pocs segons de completar-se.

2016,  l’Olimp Casteller

La Colla va arribar a la temporada del 2016 sent la dominadora especial del 5d9f i del 9d8, i havent descarregat el pd8fm. Tot i això, a conseqüència de les caigudes amb el 5 folrat, l’estat d’ànim de la Jove era molt baix. La temporada començava amb el relleu en la direcció: Aleix Bordas entrava com a nou cap de colla, mentre que l’organització ja fixava els objectius per final d’any, molt ambiciosos.

Tot i alguna ensopegada durant el mes de juny que feia preveure una temporada dolenta, la Jove va descarregar el 9d8 i el segon pd8fm a Vilanova, els dos primers gammes extra de la temporada. La diada de Sant Magí tenia com a principal objectiu descarregar el primer pd8fm a la ciutat de Tarragona, però només va quedar carregat, deixant aquesta actuació: 9d8, 5d9f, 3d9f i pd8fm(c). Es tractava del primer pd8fm que es veia a la plaça de les Cols en 138 anys.

A El Catllar i l’Arboç s’hi va portar grans castells (5d9f, 4d9f, 9d8 i pd7f). Tot plegat feia que la Colla Jove es presentés a Santa Tecla i a les portes del Concurs amb l’estat d’ànim renovat i amb ganes de superar la barrera del 5d9f.

Així va ser com a la Diada de Santa Tecla – Primer Diumenge es va intentar sense èxit el 3d9fa, realitzant l’actuació de 5d9f, 3d9fa(i), 4d9f, 9d8 i pd8fm(c). Tot i això, a la Diada de Santa Tecla, la Colla Jove hi va tornar i va  carregar el 3d9fa per primera vegada, realitzant així el 5d9f, 3d9fa(c), 9d8 i pd5. A la Diada de la Mercè es van descarregar el 3d8 i el 9d7, i el pilar caminant va arribar a l’Ajuntament en un dia en què, per primera vegada des de l’any 2012, també ho van fer els de les altres colles. Mentrestant, els assajos se centraven a assajar castells com el 3d10fm, el 3d9fa, el 4d9sf i també es va tastar un castell mai intentat per ningú, el nou de nou amb folre (9d9f).

Així va ser com la Jove es va plantar al XXVI Concurs de Castells de Tarragona, amb la moral molt alta i amb bons castells. El 5d9f de sortida va ser seguit pel primer 3d9fa descarregat de la història de la Colla (fins al moment, només Vilafranca l’havia descarregat). El 3d10fm va quedar en intent, i finalment el 9d8 va fer que la Colla quedés en segona posició, per darrere dels Castellers de Vilafranca. Des de l’any 1994 que no s’assolia aquesta posició. El castell de 10 pisos havia quedat en intent, molt a prop de carregar-se, però la Colla Jove ja tenia vint 5d9f descarregats, el primer 3d9fa de la seva història i una preuada segona posició. Era, fins al moment, la seva tercera millor actuació, sense comptar pilars.

Finalment, després d’haver-lo carregat dos anys abans i d’haver-lo intentat sense èxit en les dues últimes temporades, la Colla Jove va descarregar per primer cop el 3d10fm, sent la quarta colla del món casteller que descarrega un castell de 10 pisos. Després del Concurs, a la Colla li havia quedat aquest castell pendent, i es van presentar a la Plaça Vella del Vendrell amb la intenció de fer-la la novena plaça de 10 del país. Va triar el 3d10fm com castell de sortida, seguit d’un altre 5d9f. A la tercera ronda el 3d9fa va quedar en intent i a la quarta es va decidir per un 9d8, acabant la diada amb el tercer pd8fm de la Colla i el primer que feia al Vendrell, realitzant així la millor actuació de la seva història fins a l’actualitat.

2017, fent el seu camí

El primer castell de 9 del 2017 arribava per la diada del Local a la plaça del Rei el 3 de juny. Just una setmana més tard el repetia a Algemesí, a la XVIII Trobada de Muixerangues a Algemesí, acompanyant-lo del 5d8, 4d8a i pd6.

El 2017 també va portar el primer gamma extra descarregat més matiner de la història de la Colla, el 9d8 assolit per la diada de Sant Joan (24 de juny) a la plaça de la Font. Era el millor Sant Joan de la història de la Colla. Durant aquest mateix mes de juny la Colla va assajar per primera vegada en la seva història el quatre de deu amb folre i manilles (4d10fm).

El 2 de juliol, per la diada de Festa Major de Terrassa, la Colla va carregar el 5d9f en el seu intent més matiner. El castell va començar a patir des del principi, i amb una feina titànica del folre va poder carregar-se (va caure quan començaven a sortir sisens). I a finals de mes, el 29 de juliol a Vilanova la Jove va viure un interessant duel amb Castellers de Vilafranca; en primer lloc va descarregar el primer 5d9f de la temporada després que els Verds carreguessin el 3d10fm, i en ronda de pilars ambdues colles se’ls hi va presentar l’oportunitat de descarregar el pd8fm número 100 de la història dels castells. Vilafranca no va poder assolir aquesta fita fent un intent desmuntat del gran espadat, mentre que la Jove el va poder descarregar, sent també el primer de la temporada. Va ser la millor diada feta per la Colla a Vilanova fins al moment: 9d8, 5d9f, 4d9f i pd8fm.

La següent diada important era la de Sant Magí, però aquesta es va haver de suspendre per precaució a causa dels tràgics atemptats terroristes perpetrats uns dies abans a Barcelona i Cambrils. La Jove estava treballant per portar el 2d9fm a la diada, un castell que s’havia convertit en l’autèntica bèstia negra de la Colla. Tot i no poder portar-lo per Sant Magí, la Jove el descarregaria per primera vegada a la seva història a la Diada d’El Catllar, que també veuria els segons 5d9f i pd8fm descarregats de la temporada. Cal destacar la fita, ja que la Jove estava immersa en un cert estat de pessimisme davant la caiguda del 2d8f setmanes abans a la diada de Llorenç del Penedès, on semblava que es diluïen les possibilitats de descarregar el dos emmanillat. Per aquesta mateixa diada d’El Catllar es presentava l’oportunitat de tirar també el 3d9fa, un castell que s’havia treballat amb intensitat, però es va decidir fer una aposta segura fent el 9d8 per arrodonir una gran diada: 5d9f, 2d9fm, 9d8 i pd8fm. L’endemà a la Diada de l’Arboç es va descarregar el 5d9f, 9d8, 4d9f i es va carregar el pd8fm.

Amb la moral pels núvols, la Colla encarava el tram final de temporada amb el dilema d’haver d’escollir entre diversos grans castells que s’estaven assajant i que encara no s’havien portat a plaça aquella temporada (3d10fm, 3d9fa i 4d9sf).

A la Diada de Santa Tecla – Primer Diumenge s’optà per obrir de 5d9f, un castell que la Colla feia de memòria i que s’havia convertit en un valor segur. A segona ronda es va encarar el gran repte de la diada, el 3d10fm. El castell va pujar molt remenat, i tot i una defensa titànica va acabar cedint quan ja sortien sisens. Era el primer cop que la  plaça de la Font veia una aleta lila a un castell de deu pisos. Però la caiguda va suposar un cop molt dur per la Colla, que va haver de rebaixar pretensions i va apostar pel 4d9f a tercera ronda. Tot i això, la Jove va arrodonir una diada gens dolenta descarregant el pd8fm, essent l’única colla que el descarregà en aquella diada i el primer que la Jove completava a Tarragona.

La diada de Santa Tecla s’encarà amb la ràbia al cos per la caiguda del 3d10fm, i la Colla hi fa una actuació remarcable descarregant-hi el 5d9f, carregant el 3d9fa, descarregant el 2d9fm (el primer que la Colla descarregava a Tarragona i el segon del seu historial) i un altre pd8fm.

El 30 de setembre la Colla havia d’assistir a la Diada Blava del Serrallo, però a causa de la situació del país i que el Local de la Colla era seu electoral en el Referèndum de l’1 d’octubre, es decideix omplir d’activitats el Local durant el cap de setmana per defensar-lo i que no fos precintat. Això va suposar traslladar la Diada Blava a dins del Local de la Colla amb la col·laboració dels Xiquets del Serrallo.

A la Diada del Mercadal portem per primer cop el 5d9f, acompanyat pel 3d9f, 4d9f i pd7f. Això permet a la Colla encarar la Diada de Santa Teresa al Vendrell amb optimisme. Aquella diada fou la cirereta d’una gran temporada per la Colla Jove, ja que allà s’hi carregà el primer 4d9sf de la història de la colla i de la plaça Vella. Realitzant així un 5d9f, 4d9sf(c), 4d9f i pd8fm.

2018, ampliant la gamma

Després d’una temporada brillant, el 2018 es presentava com l’últim any de la Junta encapçalada per Aleix Bordas, amb nous objectius i el Concurs de Castells a l’horitzó. Tot i que la temporada va començar a un ritme tranquil, a partir de Sant Joan la Colla va posar la directa i va ser capaç de plantar el 5d9f a la Plaça de la Verdura de Torredembarra, convertint-se així en la supercatedral més matinera mai descarregada per la Colla (14 de juliol) i sent també el primer castell de gamma extra mai descarregat a la Vila. Amb la moral pels núvols, es realitza una gran actuació a Vilanova i la Geltrú, tot descarregant el 5d9f, el 9d8, el 3d9f i el pd8fm, aquest últim el més matiner de la història de la Jove.

Per Sant Magí es produeix una caiguda de 5d9f que impedeix a la Colla arribar als 10 descarregats de manera consecutiva, però s’hi estrena el 2d9fm, que també queda en carregat. No contents amb això, al cap de pocs dies tornen a descarregar el 5d9f al Catllar i hi estrenen el 4d9fa, que completen a la primera. La Colla Jove es convertia així en la primera colla que descarregava el 4d9fa a la primera, i tot just la segona capaç de descarregar els dos castells de nou amb agulla, després dels Castellers de Vilafranca. A l’Arboç hi tornen a realitzar la millor actuació del dia tot ajuntant el 9d8, el 5d9f, el 3d9f i el pd8fm, signant el millor agost de la història de la Jove.

El setembre es presentava com una oportunitat per a atacar els màxims castells mai assolits per la Colla; amb aquesta premissa, el plantegen el 3d10fm pel Primer Diumenge de Festes de Santa Tecla, però el 5d9f els queda en carregat per segona vegada aquella temporada i es veuen obligats a canviar d’estratègia; és així com descarreguen el segon 4d9fa de la temporada, un castell molt treballat i meritori tenint en compte tots els condicionants. Acaben la diada amb el 3d9f i el pd8fm, i es plantegen obrir de 3d10fm per Santa Tecla. El colós els quedaria en carregat, i acabarien la diada amb el 9d8 i el pd8fm carregat, a més de dos intents desmuntats de 4d9fa i de 4d9f.

Pel Concurs de Castells aconseguirien fer podi per tercera vegada consecutiva i setena en tota la seva història descarregant el 5d9f i el 9d8, aixi com carregant el segon 3d10fm de la temporada. Si el castell de 10 s’hagués descarregat la Colla es plantejava atacar el 4d9, però la caiguda els va impedir fer l’intent.

Acabarien la temporada amb la tripleta màgica i amb la sensació d’haver deixat, de nou, els majors reptes a mitges, tot i haver pogut ampliar la gamma amb el 4d9fa.

2019, any de canvis.

La Colla iniciaria un nou projecte el 2019 amb un relleu al capdavant. Gorka Bertran encapçalaria la Jove amb un equip ple de cares noves amb la intenció d’iniciar un relleu generacional en tots els àmbits. Això provocà que l’inici de temporada fos més lent de l’habitual, i que els castells de vuit no arribessin fins Riudoms (28 d’abril), en el marc d’una nova diada castellera.

La Colla va anar rodant els castells de vuit fins al juny, on va estrenar el 3d9f al Castell de Montjuïc en la Diada del 20è Aniversari dels Castellers del Poble Sec,  convertint així Montjuïc en la 24a plaça de 9 de Barcelona. Per Sant Joan arribaria la tripleta màgica, i a finals de juny la Colla estrenaria el pd6 a Cambrils (tot i ja haver descarregat el 4d8a a Montjuïc).

El juliol fou un mes complicat, on s’evidencià que els canvis requerien temps i paciència. Tot i així, la Colla aconseguí completar el primer 9d8 mai fet a Torredembarra, però el 4d9f quedà en intent desmuntat fins a 3 cops en només dues diades. Amb aquests deures pendents, la Jove es plantà a la Diada de les Neus de Vilanova i la Geltrú amb l’obligació de tornar a descarregar el 4d9f, castell que s’aconseguí al tercer peu i després de molt d’esforç. A més, la Colla hi estrenà el pd7f amb una nova enxaneta.

A l’agost arribaria el millor moment de la temporada per Sant Magí, on es descarregaria l’únic 5d9f d’aquell any acompanyat del 9d8, el 3d9f i el pd7f. L’eufòria feu que la Colla assagés intensament castells com el 4d9fa o el 3d10fm, amb la intenció de portar-los a plaça durant el tram final d’agost on, cinc anys després, la Jove tornava a la Diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès.

Així fou com s’arribà al Catllar amb la moral pels núvols, amb intencions de portar-hi grans castells. Tot i això, una caiguda fortuita de 5d9f a primera ronda condicionà els plans de la Jove, que veié com la caiguda condicionaria el tram final d’agost i, indirectament, el que quedava de temporada. La Colla completà castells de 9 bàsics tant al Catllar com a l’Arboç, i arribà a Sant Fèlix amb dubtes. Tot i això, el convenciment de que el treball estava fet i que només feia falta mostrar-ho a plaça portà a la Colla a sortir de 4d9fa, castell que quedaria en intent i molt lluny de les proves realitzades al pati d’assaig. La Jove redreçaria la diada descarregant el 9d8, per després fer un intent desmuntat de 3d10fm amb els dosos col·locats. Acabarien l’actuació amb el 3d9f, el 4d9f i el primer pd8fm de la temporada, castell molt celebrat després de gairebé 4 hores de diada.

El setembre tampoc faria justícia a tot el treball fet fins al moment, i a la Diada del Primer Diumenge de Festes la Colla hi faria una actuació meritòria (9d8, 5d9f (c), 4d9fa (c), pd7f). El 4d9fa seria la millor construcció de la temporada dels tarragonins, un castell que, tot i quedar en carregat, fou molt celebrat per l’èpica que comportà. No obstant això, la Diada de Santa Tecla seria molt cruel i deixaria als del Cós del Bou tocats (9d8, 4d9fa (i), 3d9f (c), 4d8, pd7f).

La Jove no es rendiria, i aniria a les Fires de Santa Teresa al Vendrell a donar-ho tot: 3d9f, 4d9f, 5d8 i pd8fm, tancant així un any complicat on, malgrat tot, la Colla sempre mostrà ambició i caràcter.

2020-2021: El món casteller, aturat

Després d’un 2019 complicat, el 2020 es presentava com una temporada amb molts reptes pendents. Tot i això, la pandèmia de la COVID-19 va obligar a suspendre l’activitat castellera a mitjans de març, just després del primer assaig de l’any, que va ser , a la fi, l’únic assaig general de la temporada.

L’aturada castellera va durar més de 17 mesos, en els quals les colles no van poder ni tan sols trepitjar el local d’assaig. La primera aparició de la Jove després de la pandèmia no va ser fins les Festes de Sant Roc del 2021 al Cós del Bou, ja amb una nova tècnica, on es van alçar pilars de dol en record dels castellers que havien traspassat durant els darrers mesos. Progressivament es van anar fent els primers assajos i aparicions a les places, sempre amb restriccions; per Santa Tecla es va poder aixecar un 3d7, però les restriccions (tant per als propis castellers com per al públic assistent) van provocar el descontentament de bona part de l’afició castellera.

No va ser fins al mes d’octubre que es va poder celebrar la primera diada amb “normalitat”, amb l’únic condicionant d’haver de dur mascareta; el calendari va dictaminar que l’esperat retorn es produís a Reus, a la Diada del Mercadal. Tot i les dificultats, la Jove va aconseguir acabar el 2021 descarregant un únic castell de 8: va ser el 4d8, que es va completar a Diada de la Represa a Tarragona, ja al novembre. La Jove va tancar així un dels anys més durs de la seva història.

2022: Retrobament i reconstrucció

L’any 2022 va començar amb moltes incerteses i amb la por que tornessin les restriccions en qualsevol moment. Després de dos anys on pràcticament no s’havien pogut aixecar castells, la colla es va prendre el retorn amb tranquil·litat, prioritzant la renovació en totes les posicions, tant a tronc com a pinya i folre. Aquest procés, però, va comportar un endarreriment en l’estrena dels castells de vuit pisos, ja que el 4d8 no es va estrenar fins al maig a Gràcia, el 2d7 fins Sant Joan i el 3d8 fins al juliol, a Cambrils.

Tot i les dificultats, es va aconseguir descarregar el primer castell de 9 en gairebé tres anys a la Diada de les Neus de Vilanova i la Geltrú en forma de 4d9f. Aquesta fita va ajudar molt a pujar la moral dels castellers, i va iniciar una embranzida que va permetre estrenar el 3d9f per Sant Magí, el 2d8f al Catllar i el 5d8 a la diada de Santa Tecla – El Primer Diumenge. L’any va acabar amb la recuperació dels galons de colla de gamma extra gràcies al 2d9fm carregat a l’última ronda del XXVIII Concurs de Castells de Tarragona, en una remuntada èpica que va deixar la Jove en quarta posició. Aquest final de temporada va permetre tornar a engrescar la colla de cara al futur, deixant per fi enrere una de les etapes més fosques de la història dels castells.

COMMEMORANT ELS 10 ANYS

Amb motiu del 10è aniversari, la Colla Jove Xiquets de Tarragona va decidir fer un recull de la primera dècada de vida de la Colla en format llibre.

En total, 91 pàgines que resumien els inicis de la Colla fins a l’any 1989 i que es va presentar el 8 de febrer del 1990. Portava per títol’ Jove, jove, jove…! 1979-1989. Deu anys de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona’  i va ser escrit per Xavier Altès, Manel Callao, Joan Carulla, Màrius Castellví, Antoni Grau, Joan Ramon Macías, i Joan Prats, membres de la Colla.

35è ANIVERSARI

EDU POLO

Els actes del 35è aniversari van ser presentats en roda de premsa el 26 de juny de 2014. A més, el casteller de la Colla i il·lustrador, Edu Polo, va dissenyar un logotip que va estar present a les samarretes de la Colla d’aquell any.

Entre els actes més destacats, hi va haver la celebració del 20 aniversari del primer 3 de 9 amb folre de la colla, que va veure’s a Sant Magí l’any 94.
A més, era el primer castell de 9 que veia l’emblemàtica plaça de les Cols des del segle XIX. Aquest aniversari va motivar la producció d’un petit documental dirigit per Arnau Curto, casteller de la Colla, titulat ’20d9′.

I de cara a les Festes de Santa Tecla, es va organitzar un concert-vermut per reivindicar com a propi l’origen de l’Amparito Roca com a himne festiu de la ciutat. La Jove el demanàvem a la Banda Municipal quan, com a entitat més nova, anava al darrere de la processó.

Base de Dades Coordinadora – Jove Tarragona (BDCJ)

Consulta la BASE DE DADES castellera i descobreix tots els castells que hem aconseguit durant aquests anys.

EQUIP HUMÀ

Consulta quins són els EQUIPS DE TREBALL que treballen per seguir fent gran la Colla.

Contacta´ns

Et podem ajudar en alguna cosa?

Not readable? Change text. captcha txt