Història

 

Disseny: Edu Polo Bosch
Disseny: Edu Polo Bosch

 

La Colla Jove va néixer l’any 1979, fruit d’una escissió d’un grup castellers de Tarragona, que volien crear i replantejar el model casteller que, fins aquell moment, s’havia dut a terme en l’antiga colla de la ciutat.
Des de llavors, i després de passar per diverses etapes, la Colla Jove ha anat millorant tant en resultats castellers, com en relevància social i vinculació amb la ciutat.

Acualment és una entitat insígnia de Tarragona, i una de les colles més valorades del món casteller i del panorma català. Consolidada com a colla de nou, l’any 2015 fa el seu primer tres de deu amb folre i manilles durant el Concurs de Castells tarragoní, engrandint encara més la història de la Colla Jove.

 

3d10fm Colla Jove
Màxim castell assolit per la colla: 3d10fmc (Concurs Castells 2014) Imatge: The Huffington Post

 

Els orígens a Tarragona

L’activitat castellera a Tarragona té els seus inicis durant la primera meitat del segle XIX. Hi havien dues colles castelleres: la colla dels Pescadors i la dels Pagesos, que van assolir castells de fins a vuit pisos amb prou solvència. Però a meitats de segle (1860), van desaparéixer a causa de les guerres carlines. L’any 1885, retornen els castells a la ciutat: es forma la Colla de la Mercè, que va existir fins a l’any 1894 i que va bastir castells de set pisos. Uns anys més tard, els castells van entrar en l’ostracisme més absolut.

Anys 20 La Colla Nova de Sant Magí

Cap a l’any 1926, fruit de la renaixença de la cultura castellera, va ser refundada la colla castellera dels Xiquets de Tarragona. Però ràpidament es va dividir en dues colles arran de greus desavinences internes: la Colla Nova de Sant Magí amb camisa lila, i la Colla Vella de la Mercè amb camisa blau marí.

Anys 30, La Guerra Civil, fusió i escisió

Les dues colles van coexistir amb una bona trajectòria fins al final de la Guerra Civil, quan l’Ajuntament va fusionar-les en una de sola, adoptant el nom de Xiquets de Tarragona. Aquesta situació durà ben poc, ja que a la dècada dels cinquanta, una part de la colla es va escindir per refundar la Colla Nova de Sant Magí.

Anys 60 Can Jorbà i les colles de Tarragona

Durant aquells anys es va mantenir la dualitat castellera a la ciutat, participant, ambdues entitats, als concursos de Can Jorba amb resultats prou dignes. Cap al final de la dècada dels seixanta, just quan els Nens del Vendrell i la Colla Vella de Valls mantenien els duels més apassionants de pilars i castells de vuit, les colles de Tarragona oferien pobríssims resultats castellers.

Anys 70 Un moment incert

Els castells a Tarragona no passaven pel seu millor moment, per cap de les dues colles. L’Ajuntament decideix novament fusionar-les per crear els actuals Xiquets de Tarragona, amb la seva camisa actual de ratlles blanques i vermelles.

Però la reunificació va dividir més que sumar. Molts antics membres de la Colla Nova van abandonar els castells i els Xiquets de Tarragona van mantenir el nivell dels set pisos a la ciutat, però sense donar un salt qualitatiu als vuit pisos.

 

Anys 70 L’embrió de la CJXT

Just al final de la dècada dels 70, un conjunt de joves, assidus al popular Motoclub, amb ganes de recuperar les tradicions de la ciutat i desencisats de l’ambient i dels resultats castellers que hi havia a la colla Xiquets de Tarragona, van decidir crear una nova colla castellera. Tot i la forta oposició dels Xiquets de Tarragona, van aconseguir reunir persones de tots els estrats socials i laborals amb un únic objectiu: fer país, recuperar els fets identitaris i pujar el nivell casteller de la ciutat.

1979 La primera actuació a Cornudella

Finalment, el 4 de novembre de 1979 la colla va fer la seva primera actuació sense camisa ni nom oficials, a Cornudella de Montsant. Van carregar el pilar de quatre actuant junt amb la colla Brivalls de Cornudella. Els Brivalls, que van ser a la primera actuació de la Colla Jove, malhauradament, van acabar desapareixent uns anys més tard. Però la història ha volgut que, a dia d’avui, Cornudella hagi recuperat la seva colla, i que la CJXT en sigui padrina.

1980 Nom, camisa i castells de 7

L’any 1980 es va fer la presentació oficial, adoptant el color lila per a la camisa i el nom de Colla Jove Xiquets de Tarragona. L’elecció del color de la camisa va provocar un enrenou important, ja que se suposava que el color lila i el color blau marí havien estat prohibits en un pacte de sang durant la reunificació l’any 1970. No obstant, de mica en mica la Colla Jove va anar creixent en nombre de castellers i en resultats, assolint la majoria de castells de la gamma bàsica de set pisos, i sorprenent la colla rival i la mateixa afecció tarragonina. L’aparició de la Colla Jove va provocar una reacció en els Xiquets de Tarragona, que van descarregar el seu primer quatre de vuit després d’onze anys d’existència, per Santa Tecla, el 1981.

1984 El salt als castells de 8 i el primer Concurs

La colla Jove va carregar el primer dos de set per Santa Tecla del 1983. El 1984, aprofitant l’entrada de més castellers, es planteja fer un pas més, i un pis més. A la diada de la Bisbal del Penedès d’aquell any, es va carregar el primer quatre de vuit de la nostra història castellera. Un mes després, es va descarregar per Santa Tecla. L’apotosi es va produir en el precedent de l’actual Concurs de Castells de Tarragona, durat el Concurs del 1984, quan la colla va descarregar el quatre de vuit; va carregar el dos de set; i va carregar -per primer cop- el pilar de sis, assolint la tercera posició, per davant dels Xiquets de Tarragona.

Finals dels 80 Créixement social: el Seguici, Setmana Santa, i les dones

Després de l’èxit del concurs, la colla va patir un estancament tècnic que va durar quatre anys.Tot i axò l’any 1988 es descarrega novament el quatre de vuit i un sofert tres de set per sota. En aquells temps es va començar a treballar el tres de vuit, castell que Xiquets de Tarragona ja havia carregat l’any 1986.

A pesar dels resultats irregulars, la colla va créixer socialment i els seus membres van donar peu a la recuperació dels diferents elements del Seguici i de la Setmana Santa de Tarragona. A més, un aspecte molt important d’aquesta etapa és la incorporació definitiva de la dóna als castells, com a membres actius i proactius de la colla.

1990 La Colla eclosiona

L’any 1990 la colla va fer un salt qualitatiu molt important: per primera vegada van descarregar el tres de vuit durant la diada de Sant Magí, convertint-se en la primera colla tarragonina que descarregava aquest castell d’ençà el segle XIX. Aquest salt es va completar quan la colla va carregar el dos de vuit amb folre per la diada de Santa Tecla, en una plaça de la Font plena a vessar.

Arribats a aquest punt, es va veure clarament que la colla havia ampliat la seva dimensió: es van diversificar les tasques, creant l’equip de pinyes, l’equip de canalla i la figura del segon cap de colla. Així s’alliberava de feina el cap de colla i s’implicava més membres en les tasques tècniques.

1993 Colla de nou

Durant l ‘actuació de la diada de Sant Magí del 1993 es va descarregar el tres, el quatre i el dos de vuit, un fet que la colla no havia aconseguit en una mateixa actuació. En aquella diada, però, aquest repte es va assolir, deixant molt enrere els Xiquets de Tarragona.

En un bon estat de gràcia anímic i físic, tota la colla es va posar a fer assaigs de quatre de nou amb folre i cinc de vuit, amb la vista posada en Santa Tecla. En aquell moment i vist des de fora, semblava un impossible.

Així, el 26 de setembre de 1993 (una setmana després de la data oficial a causa de la pluja), la Colla Jove va carregar el primer quatre de nou amb folre de la seva història i va descarregar un fantàstic cinc de vuit, meravellant la resta del món casteller.

1994 La tripleta i l’inici del cinc de nou

L’any 1994 va significar el primer tres de nou amb folre descarregat durant la diada de Sant Magí:

 

el primer tres de nou amb folre descarregat a l’Arboç del segle XX :

 

i la tripleta a la diada de Santa Tecla ( amb el cuatre de nou amb folre el cinc de vuit 5d8 i el tres de nou amb folre)

 

En un estat de forma física i mental pletòric, es va donar prioritat a assajar el cinc de nou amb folre amb vistes al Concurs. Un castell titànic en aquells temps, qualificat d’impossible per insignes membres de les colles vallenques.

El concurs es va perdre per només 13 punts de diferència amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Tot i descarregar els mateixos castells (tres de nou amb folre, quatre de nou amb folre i cinc de vuit)

 

Les penalitzacions van fer que la colla quedés es segona posició.

Com a aspecte més destacat d’aquell concurs: el primer intent del segle XX de cinc de nou amb folre de la Colla Jove, amb una de les pinyes més massives i multicolors que es recorden a la plaça de braus. No va poder ser, al final.

El 13 de novembre del mateix any la Colla Jove va organitzar una altra diada especial amb la voluntat de descarregar el cinc de nou amb folre, el que havia de ser la cirereta del pastís, però va quedar en intent per una mala relliscada d’un dels dosos. Acabava la que fins llavors havia estat la millor temporada de la colla.

1995 El local i les primeres actuacions a l’estranger

L’any 1995 la colla té una nova il·lusió: la compra d’un local social a la baixada de la Pescateria, un antic parc de bombers situat entre la plaça de la Font i el Circ Romà. A més, la Colla va tenir molta fenia a l’estranger, ja que durant la primavera es va actuar a Orleans (França) i a Pàdua (Itàlia).

Amb més de cinc-cents castellers i unes ganes enormes de menjar-se el món, la colla assoleix a l’agost la tripleta màgica per Sant Magí i per l’Arboç,i va encarar la diada de Santa Tecla com el moment propici per intentar el gran repte: el cinc de nou amb folre.Finalment el castell va caure de nou quan entrava la canalla. La caiguda va marcar un abans i un després en la trajectòria de la colla: un dels seus castellers, que es trobava al folre, va patir una greu lesió medul·lar. Aquest fet tingué moltes conseqüències en la mentalitat de la colla i en la seva capacitat d’arrossegar gent.

1996 Un Sant Fèlix agredolç i la pèrdua dels galons de nou

L’any 1996 va ser molt dur. La greu lesió d’un casteller va condicionar tota la temporada. Naturalment, tots els castellers van fer un gran esforç per intentar pal·liar econòmicament la terrible situació del casteller lesionat. Però les possibles conseqüències d’una mala caiguda havien mermat el tarannà alegre, confiat i solvent de la Colla. No obstant El cap de colla, Ferran Ventura, va continuar exercint malgrat totes les vicissituds; i amb el temps, el casteller afectat va sobreposar-se i, actualment, acompanya a la colla en aquelles diades més emblemàtiques, vestint la seva camisa lila.

Aquell any, la colla va ser convidada pels administradors de la diada de Sant Fèlix per anar a actuar a la plaça de la Vila, on hi tenen cita cada any, les quatre millors colles castelleres de Catalunya. Malgrat els recents esdeveniments, la colla se’va sortir: quatre de nou amb folre carregat, tres de nou amb folre carregat i dos de vuit amb folre, la millor actuació que es veuria al llarg d’aquella temporada.

1997-1999 Una recuperació aparent

Nou equip tècnic, i nova temporada. Calia acceptar la pèrdua de pes específic dins del món casteller. Eren menys castellers, el gegant del cinc de nou ja no era factible, i calia evolucionar. Es va apostar fort pel quatre de vuit amb l’agulla i el pilar de set amb folre que van descarregar-se ala diada de Santa Tecla del 1997, a més a més, el quatre de nou amb folre.

Ja durant l’any 1998 la recuperació era palesa, i després d’un Sant Magí en què es tornaven a plantar castells de nou a la plaça de les Cols, la colla va fer la millor actuació de la història a l’Arboç, ja que va descarregar la tripleta màgica i el pilar de sis. Es va tornar a assajar el cinc de nou amb folre, però l’intent de Santa Tecla no va reeixir i al concurs els resultats no van acompanyar, ja que el primer intent de quatre de nou sense folre no va estar a l’alçada dels magnífics assaigs que s’havien estat realitzant.

L’any 1999 va continuar amb força. Es va carregar el primer tres de nou amb folre per Sant Joan, però la temporada no va ser reeixida i al final l’únic castell de nou descarregat s’assolí el 3 d’octubre a Reus. Moltes llenyes van condicionar la pèrdua de molts castellers, i a la fi el cap de colla va dimitir enmig d’un ambient social i casteller força enrarit.

Els 2000

El conjunt dels anys entre el 2000 i el 2002 es poden resumir com l’intent de la colla per evitar perdre els galons de nou amb moltes caigudes i molts entrebancs. L’únic castell de nou de l’any 2000 es va bastir al Concurs de Castells, on es va carregar un cinc de vuit in extremis per quedar per davant dels Xiquets de Tarragona. Igualment l’any 2001 es va descarregar un únic quatre de nou amb folre per la diada de l’Arboç.

L’any 2002 ja no es va poder assolir cap castell de nou i la colla va acceptar amb amargura que s’havia tocat fons, al mateix nivell que l’any 1992. Ja no era colla de nou. Únicament al Concurs es va poder carregar el quatre de vuit amb l’agulla, el castell més important assolit aquella temporada.

Un cop assolida la present realitat, es va produir un canvi de mentalitat per part de tots els equips tècnics que han dirigit la colla.

Ja l’any 2003 es va plantejar amb una idea molt clara: no es provaria cap castell de nou, sinó que se solidificarien troncs i estructures amb una visió de futur. Aquell any es va crear la diada de l’Esperidió dins del marc de les festes de Santa Tecla com a jornada talismà per poder provar castells de més entitat. De fet, es va carregar el cinc de vuit i durant la Santa Tecla del 2003 es van veure junts el quatre de vuit amb l’agulla i el cinc de vuit, ambdós castells força celebrats per tota la colla.

L’any 2004 va tenir una línia continuista de treball que va portar a descarregar el quatre de nou amb folre i a carregar el cinc de vuit en una mateixa diada. Aquest magnífic resultat es va repetir al Concurs, però una inoportuna caiguda de la canalla va obligar a rebaixar pretensions.

L’any 2005 va ser la cara. El retorn de Joan Ramon Ocaña com a cap de colla feia pensar que es podia repetir la revifada de l’any 1997. Es va carregar per dues vegades el tres de nou amb folre i es van descarregar vuit cincs de vuit seguits, però la creu va arribar l’any 2006, quan fortes desavinences internes i una bona part de mala sort van provocar que es perdessin de nou els galons de colla de nou.

Buscant tornar amb els grans

Després d’aquesta darrera temporada en què es van descarregar, en vuit ocasions en una mateixa actuació, el dos de vuit amb folre, el tres de vuit i el quatre de vuit, i amb un equip tècnic pràcticament renovat del tot, es va plantejar la temporada del 2007 pas a pas, sense tirar castells innecessàriament. Així, s’aconseguiren el primer castell de vuit descarregat (el quatre de vuit) a finals de juny i el primer dos de vuit amb folre i tres de vuit a finals de juliol a Vilanova.

Tot i aquest bon punt de la temporada i amb un mes d’agost consolidant les estructures de vuit pisos, es va arribar al setembre amb la intenció de descarregar el tres de nou amb folre i el cinc de vuit per la diada de festa major, però finalment no va poder ser. Una setmana més tard i amb uns canvis al tronc que donaven més seguretat a la colla, es va tornar a provar el tres de nou amb folre, però els dubtes de la canalla van fer que es tornés a fracassar.

Aquest “fracàs” i el fet que els Xiquets de Tarragona descarreguessin el tres de nou amb folre i unes setmanes més tard el cinc de vuit van fer que passessin al davant en el rànquing casteller, fet que no havia succeït mai des de la seva creació.

El cap de colla, Ramon Borràs, va decidir dimitir del seu càrrec, cosa que va provocar la convocatòria d’una assemblea extraordinària el dia 1 de desembre. Com que no hi va haver cap candidatura en aquesta assemblea ni en una de segona celebrada el 22 de desembre, es va haver d’anar al 19 de gener en una tercera convocatòria per poder escollir el nou cap de colla. La candidatura de Jordi Crespo va ser l’única que es va presentar i sortí escollida per una àmplia majoria de vots.

Es pot considerar que l’inici del canvi va començar l’any 2008 amb Jordi Crespo al capdavant, ja que es va tornar a descarregar el tres de nou amb folre nou anys després de l’últim intent descarregat; va ser per la diada de Festa Major de Santa Tecla, a Tarragona, el 14 de setembre. Aquell mateix dia es va carregar in extremis el cinc de vuit, que des del 2006 no s’aconseguia. Aquesta recuperació es va confirmar el 5 d’octubre, en el XXII Concurs, on la colla va repetir cartell:dos de vuit amb folre, tres de nou amb folre i cinc de vuit carregat. Aquesta actuació va permetre quedar cinquens en la competició. Una setmana més tard, al Vendrell, la colla va tornar a descarregar el cinc de vuit després de tres anys sense fer-ho. El dia 25 d’octubre, a la plaça del Rei, la Colla Jove va descarregar el primer nou de set de la seva història i també el primer que veia la ciutat de Tarragona.

El 2009 va començar tal com acabava l’any anterior. La Rambla Nova de Tarragona va veure el nou de set per la diada de Sant Jordi. La colla feia honor al treball presentat durant tot l’any amb el tres de nou amb folre, presentat més “lluny” (tarragoninament parlant): a Mataró, el 26 de juny, per la festa de les Santes. Tot i això només va poder ser carregat. L’evolució del conjunt era molt bona i arribava la primera prova de foc a la ciutat el 19 d’agost, Sant Magí, la festa major petita de Tarragona. Feia 11 anys que la plaça de les Cols de Tarragona, al peu de la catedral, no veia un tres de nou amb folre descarregat per la Colla Jove, el castell es va acompanyar amb un cinc de vuit que representava el cinquè de la temporada i un dos de vuit amb folre. Tres dies més tard, a l’actuació del Catllar, es repetia el cinc de vuit i el tres de nou amb folre, encara que aquest últim no es va poder descarregar. Tornant a innovar dins de la colla, el dia 6 de setembre es va estenar el tres de set amb agulla a Guissona, i es va descarregar. El dia 20 de setembre d’aquell any és recordat per molts membres de la colla, ja que durant la diada de Festa Major de Tarragona es va tornar a descarregar la tripleta màgica (feia onze anys que la colla no ho aconseguia). La temporada va acabar amb la diada de l’Esperidió, on es va descarregar el dotzè cinc de vuit de la temporada i es va intentar per primera vegada el tres de vuit amb l’agulla.

Salt de qualitat

2010 va ser un any que havia de portar la colla a conquerir nous horitzons. L’inici d’aquell va ser com els dos anteriors, s’anava fent la feina i sense precipitació en les actuacions el treball anava donant fruits. S’estrenava el 5 de 8 a Torredembarra com l’any anterior i el 2 de 8 amb folre a Vilanova i la Geltrú. Arribava Sant Magí i la intenció era avançar la feina de l’any anteior un mes però la pluja no ho va permetre deixant l’actuació amb un 5 de 8 i un 3 de 9 amb folre carregat. Dos dies més tard, al Catllar es tornava a descarregar el 3 de 9 amb folre fora de Tarragona i l’endemà, a l’Arboç, es descarregava la tripleta màgica, dotze anys després, en una plaça talismà per a la Jove. D’aquesta manera s’aconseguia pujar al quart lloc al rànquing casteller i assegurar-se ser un dels quatre caps de sèrie del concurs de castells. El posterior mes de setembre va fer creixer més encara a la colla, per la diada de Festa Major a Tarragona és descarregaven el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre, però la lesió d’un segon i un contratemps amb el 2 de 8 amb folre va fer que la colla sortís de plaça amb només dos castells. Quatre dies més tard, per Santa Tecla, es descarregava la tripleta màgica per segona vegada a la temporada i el treball als assajos feia preveure l’ampliació d’horitzons al concurs. El 3 d’octubre, en el XXIII Concurs de castells de Tarragona a l’antiga plaça de braus, ara Tarraco Arena Plaça (TAP), després de descarregar el 3 i el 4 de nou amb folre, es tornava a intentar el 5 de 9 amb folre, però feia llenya just després de l’entrada de sisens. Es completà l’actuació amb un 5 de 8 que significava la tercera tripleta de l’any. Dues setmanes més tard, al Vendrell es descarregava el sisè 3 de 9 amb folre del curs i es recuperava el 4 de 8 amb l’agulla, que quedava com a carregat. L’última diada de la temporada era la de l’Esperició, aquesta edició celebrada al Pla de la Seu, on van fer un 3 i 4 de 8 simultanis i es va descarregar el 4 de 8 amb l’agulla. Així finalitzava la millor temporada de la colla fins al moment.

La temporada 2011 comença amb un canvi de cap de colla i de junta directiva però l’equip tècnic és pràcticament el mateix. Jordi Sentís, fins ara segon cap de colla va passar a ser el líder de la colla. El 30 de gener i per quarta vegada en la seva història, l’agrupació participa en la trobada castellera de les festes de la Candela de Valls, on planta un 3 de 8 a més de dos pilars de cinc.

Començada la temporada oficial, la colla avança la feina que s’havia fet els últims anys plantant el 5 de 8 per Sant Joan obtenint un resultat a mitges ja que només es va carregar, una setmana més tard l’aconseguia descarregar. També es veia la bona feina feta ja que a la plaça de Torredembarra es descarregava el primer 3 de 9 amb folre més matiner, aquell juliol se’n van descarregar dos més, un a Vilallonga del Camp fent que es convertís en plaça de 9. El 15 d’agost durant les festes del Cós del Bou la colla carrega un altre 3 de 9 amb folre fent que el carrer dels liles sigui també de 9. Quatre dies més tard, per les festes de Sant Magí, la plaça de les Cols tornava a veure una tripleta màgica lila setze anys després de la darrera. Al Catllar, el 27 d’agost la colla plantava una altra tripleta essent la segona plaça de fora de Tarragona que la veu. El 18 de setembre a la plaça de la Font de Tarragona es va tornar a intentar el 5 de 9 amb folre sense aconseguir l’objectiu, però, a diferència dels altres intents aquest es va poder desmuntar sense fer llenya. Finalment el 23 de setembre, durant la Diada de Santa Tecla, la colla va carregar el 5 de 9 amb folre per primera vegada, essent aquesta la primera construcció de gamma extra de la història de la colla.

Una nova etapa de gamma extra

2012: Som Gamma Extra

L’any 2012 era el posterior al primer gamma extra carregat per la colla i començava amb molt bones sensacions. A principis de maig es descarregaven dos castells que mai s’havien fet a aquestes alçades de la temporada, a Gràcia es descarregava el 2 de 8 amb folre i quinze dies després El Vendrell veia el primer 4 de 8 amb l’agulla descarregat de la colla a la localitat. Després de ser convidats per segona vegada a la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, d’on sortien amb la tripleta màgica descarregada després d’un mes d’agost irregular, assolien la millor actuació del seu historial en la Diada del Primer Diumenge de Festes de Festes de Santa Tecla de Tarragona, amb el 3 de 9 amb folre, el seu primer 9 de 8, el 5 de 9 amb folre carregat i el pilar de sis.

Era any de concurs i l’ambició era màxima volent repetir l’actuació de Santa Tecla però amb descarregant tots els castells; finalment no es va poder completar el 5 de 9 amb folre i s’acavaba amb una quarta plça. Una setmana després, el 14 d’octubre, per la Diada de Santa Teresa de El Vendrell milloraven els seus registres, tot descarregant el seu primer 5 de 9 amb folre. Aquest castell fou acompanyat pel 9 de 8, el tercer del seu historial, el 3 de 9 amb folre i el pilar de 7 amb folre.

Any 1 després del 5d9f

L’equip tècnic havia anunciat que era moment de plegar però el fet que no es presentés cap candidatura els va fer seguir només un any més, segons paraules de Jordi Sentís. L’any 2013 s’havia de seguir creixent i el plantejament era el d’anar pas a pas però intentant avançar feina respecte els anys anteriors. Cal destacar que a principi de temporada els números amb el dos no van acompanyar però es van veure altres castells com el 7 de 8. Per Sant Joan és descarregava el 3 de 9 amb folre i també a Sant Cugat, Sants, Torredembarra i fins a divuit vegades consecutives aquest any.

A Vilanova i la Geltrú es planta la primera tripleta vilafranquina de la colla a principis d’agost, un mes d’agost que la colla no podia pensar que seria tant important. Per la diada de Sant Magí es descarregava el 9 de 8 a la Plaça de les Cols convertint-la en plaça de Gamma Extra i cinc dies més tard, a El Catllar, en una plaça on la colla s’hi sent com a casa s’hi descarregava el 5 de 9 amb folre, el més matiner del món casteller fins el moment i el primer d’aquella temporada.

El mes de setembre havia de seguir amb el mateix ritme i la colla no aixecava el peu. Per la Diada del primer diumenge de festes és repetia la millor actuació de la colla fins el moment amb 9 de 8, 5 de 9 amb folre i 3 de 9 amb folre seguits del pilar de 7 amb folre. Però per la diada de Santa Tecla el repte estava en descarregar tres castells de 9 en una diada, cosa que l’agrupació no havia intentat mai; al final de la diada objectiu complert i la colla es plantejava un altre repte, el pilar de 8 amb folre i manilles. El primer intent d’aquest castell es va saldar en això, un intent però per ser la primera vegada que es col·locaven unes manilles a plaça es va veure una solidesa que podia obrir noves portes. Al mes d’octubre s’estrenaven dues places de 9, una al Serrallo i una altra a Alcover que en l’era moderna no hi havien hagut castells de 9 pisos.

Però a mitjans d’aquell mes d’octubre es tornava a anar a El Vendrell, a la plaça Vella, per Santa Teresa, i la colla volia superar-se. Després de descarregar el 3 de 9 amb folre, s’atacava el 5 de 9 amb folre i s’obtenia el mateix resultat que fa un any, aquest castell descarregat era el quart en un mateix any i es convertia en la primera colla en aconseguir aquesta fita. En tercera ronda es descarregava el 4 de 9 amb folre i en la ronda de pilars es tornava a plantejar el pilar de 8 amb folre i manilles per segona vegada. Aquest cop es va carregar sent la quarta colla al món casteller que ho aconseguia, i també aquella passava a ser la millor diada de la colla fins el moment.

Canvis que no canvien

Aquesta cop sí, l’equip tècnic deixava vacant el govern de la colla i la candidatura de Carles Ribas (cap de colla) i Sergi de los Rios (president) va ser la única presentada i per conseqüència escollida. La dinàmica d’assajos i actuacions no canviava, anar fent passos intentant avançar els castells presentats la temporada anterior. D’aquesta manera a mitjans de maig es presentava a Gràcia el pilar de 6 junt amb el primer 5 de 8, una setmana després es portava el 7 de 8 a Cornellà. En quant als castells de 9 també s’avançava el 3 a Cornellà a finals de maig i el 4 juntament amb el pilar de 7 a Terrassa a principis de juliol. El bon ritme i resultats de la temporada va fer que a Torredembarra es poguessin plantejar coses noves, el 3 de 8 amb l’agulla, un castell que encara no havia pogut carregar la colla veia la llum i es descarregava. També a Vilanova es portava el 9 de 8, el primer gamma extra de la temporada i el més llunyà que feia la Colla.

Tot i anar pas a pas, castell a castell i diada a diada, el punt de mira del grup estava ja posat en la Festa Major petita de Tarragona, Sant Magí. L’any anterior s’havia portat el 9 de 8 i aquest 2014 en que es complien 20 anys del primer 3 de 9 amb folre a la Plaça de les Cols es volia fer quelcom més. Després de la diada del Cós del Bou on s’hi descarregava el 3 de 9 per primera vegada, la colla va fer un assaig especial a la plaça de les Cols per a preparar la diada del patró. Finalment arribat el dia de Sant Magí es porten a plaça dos gammes extra, el 9 de 8, que va quedar en carregat pel despenjament d’un pom de dalt i es descarregava en el seu primer intent el 5 de 9 amb folre, que era el castell més gran que presenciava la plaça del peu de la catedral. L’actuació s’acabava amb un 3 de 9 i un pilar de sis. Quatre dies després a el Catllar la Colla torna a descarregar el 5 de 9 amb folre, el setè consecutiu.

Després de tornar a la festa de Sant Fèlix de Vilafranca i descarregar el 5 de 9 amb folre, el 9 de 8 i el 3 de 9 amb folre i recuperar el pilar de 8 amb folre i manilles que va quedar en carregat, la colla agafava forces per afrontar les festes de Santa Tecla. La colla demanava fer un pas més i la diada del primer diumenge de festes era el millor marc per a fer-lo. Aquell dia després de fer el 3 i el 5 de 9 folrats és va optar per intentar el 2 de 9 amb folre i manilles, castell inèdit de la colla i que es va poder carregar cedint quan els més petits ja eren gairebé damunt la pinya. Per la diada de Santa Tecla, s’igualava la millor actuació de la colla en la seva història feta 24 dies abans a Vilafranca.

Els propers 15 dies serien potser els més intensos de la temporada per a preparar un concurs en el que hi havia moltes opcions de poder estar al podi. La colla és presentava al certamen de la TAP el 5 d’octubre havent fet una campanya per a involucrar a tota la ciutat en el repte d’assolir el castell de 10. El concurs s’iniciava amb un 9 de 8, seguit de l’onzè 5 de 9 amb folre descarregat consecutivament. A la tercera ronda s’optava per un 3 de 9 amb folre i agulla amb el que es tenia moltes esperances però l’estructura va cedir quan estaven sortint els sisens del tres. Lluny d’arronsar-se, la colla volia demostrar la feina feta a l’assaig i va anunciar el que tothom esperava, el 3 de 10 amb folre i manilles. L’estructura va pujar segura fins a l’entrada de dosos però la rapidesa de la canalla va fer que els liles es convertissin en la quarta colla que aconsegueix un castell de 10 pisos, que quedava en carregat al sortir l’enxaneta. La ciutat tenia una colla de 10.

Després de les diades de el Vendrell, Alcover i l’Esperidió, la Colla tancava una temporada pràcticament perfecta, aconseguint entre carregats i descarregats 16 castells de gamma extra i 30 castells de 9, entre ells la fita de descarregar 21 3 de 9 amb folre en una sola temporada, no aconseguit mai per cap altra colla. I també 19 pilars de mèrit entre de 6 i de 7 amb folre.

I després dels 10 pisos?

La temporada 2015 començava amb aquesta pregunta, i després dels 10 pisos que ve? Des de l’equip tècnic de la colla la resposta era clara, seguir treballant per a descarregar castells pendents i l’ampliació de la gamma extra. Tot això en una temporada que els canvis obligats al tronc feien preveure un inici de temporada més cautelós. D’aquesta manera els 9 pisos no és veurien fins al mes de juny.

Però aquest any el primer castell de 9 tindria un significat molt especial per a la colla. A diferència d’altres temporades el castell escollit va ser el 4 de 9 amb folre, a més va ser executat a Milà (Itàlia), en motiu de l’exposició universal. Aquest castell es convertia en el primer 4 folrat que es veia fora de Catalunya i el més llunyà fet per la colla. Després d’això es van anar succeint les diades amb els castells de nou i conjuntament amb els Castellers de Sabadell, a l’actuació de Barberà del Vallés, es va fer una nova plaça de nou.

Aquest any el primer gamma extra no es va veure fins la diada de Sant Magí, la plaça de les Cols va veure la millor diada fins el moment amb el 9 de 8, 5 de 9 amb folre, 4 de 9 amb folre i finalment el primer pilar de 7 folrat que es descarregava als peus de les escales de la Catedral. Però aquella setmana seguiria sent gloriosa per a la colla; l’estimada plaça del Catllar, tres dies més tard de Sant Magí, va veure la millor actuació històrica de la colla amb una nova fita que quedava pendent dels anys anteriors. A El Catllar s’hi van descarregar el 3 i el 5 de 9 folrats, el 9 de 8 i l’espadat de 8 pisos emmanillat. Aquest pilar era el primer castell amb manilles que descarregava la colla després de 4 carregats (3 pilars i un 2) i 2 intents (1 pilar i un 2).